Vaticaanstad, 4 september 2022 - Paus Franciscus heeft vandaag weer een van zijn voorgangers tot de eer der altaren verheven. Ditmaal betrof het Johannes Paulus I (Albino Luciani), de directe opvolger van Paulus VI, die door Franciscus zowel werd zaligverklaard (2014) als werd gecanoniseerd (2018).

De ritus van de zaligverklaring vond plaats bij aanvang van een pontificale hoogmis op een regenachtig Sint-Pietersplein in Rome, dat nog niet voor de helft gevuld was. Hoofdcelebrant van de eucharistie was kardinaal Marcello Semeraro, prefect van het Dicasterie voor de Processen der Heiligen.

Nadat de paus de zaligverklaringsformule had uitgesproken, applaudisseerde het kerkvolk en werd een groot portret van Johannes Paulus I, hangend aan het centrale balkon van de façade van de Vaticaanse Basiliek, onthuld.  

A wall hanging representing late Pope John Paul I is displayed on the facade of St. Peter's basilica on September 4, 2022 during John Paul I's beatification mass presided over by Pope Francis (Bottom C) at St. Peter's square in the Vatican. Vincenzo PINTO / AFP

Kardinaal Albino Luciani, de patriarch van Venetië, werd op 26 augustus 1978 tot bisschop van Rome gekozen. Hij nam voor het eerst in de geschiedenis een dubbele naam aan: Johannes Paulus. Dat deed hij uit eerbied voor zijn directe voorgangers, de conciliepausen Paulus VI en Johannes XXIII. Op 28 september 1978 overleed Luciani echter aan de gevolgen van hartfalen. Zijn plotselinge dood was aanleiding voor diverse complottheorieën. 

Luciani stond bekend om zijn hartelijkheid, zijn eenvoud en zijn evangeliserende elan. Als bisschop en patriarch nam hij een pastorale houding aan ten opzichte van de moderniteit. Toch trad hij hard op tegen priesters die sympathiseerden met de Communistische Partij of die pleitten voor een vrijere huwelijksmoraal. Als paus had hij zes prioriteiten: kerkvernieuwing op basis van Vaticanum II; de herziening van het canoniek recht; de bevordering van de evangelisatie; de bevordering van de oecumene; de bevordering van de dialoog met andersdenkenden en niet-gelovigen; het actief steunen van het streven naar wereldvrede en sociale gerechtigheid.

Mirakel

Het zaligverklaringsproces voor de Lachende Paus, de bijnaam van Johannes Paulus vanwege zijn aanstekelijke glimlach, werd in 1990 geopend. Op 23 november 2003 werd hij uitgeroepen tot ‘dienaar Gods’. Op 8 november 2017 bevestigde paus Franciscus dat Luciani de christelijke deugden op heldhaftige wijze had beoefend, wat hem de status van ‘eerbiedwaardige’ opleverde.

Het voor een zaligverklaring vereiste wonder betrof een als medisch onverklaarbaar aangemerkte genezing in juli 2011 van het Argentijns meisje Candela Giarda. De toen 11-jarige leed aan een acute inflammatoire encefalopathie en was stervende. Het was de pastoor van de parochie waar het ziekenhuis was gevestigd, die het initiatief nam om paus Luciani aan te roepen en de moeder van het meisje aanraadde hetzelfde te doen.

Giarda, die nu 22 is, was van plan om naar de zaligverklaring te komen. Ze moest haar reis echter annuleren omdat ze een voetbreuk heeft opgelopen. In een video laat ze weten dat ze voornemens is het graf van paus Luciani te bezoeken zodra ze daartoe in de gelegenheid is.

De graftombe van Johannes Paulus I bevindt zich in de Vaticaanse Grotten, onder de Sint-Pietersbasiliek. Voorlopig blijft zijn stoffelijk overschot daar. Aan zijn naam op de tombe is onlangs het Latijnse woord BEATUS (‘zalig’) toegevoegd.

Op 11 september viert het Noord-Italiaanse bisdom Belluno-Feltre de Mis van Dankzegging voor de zaligverklaring. Deze vindt plaats op het kerkplein van het stadje Canale d’Agordo, de plaats waar Albino Luciani op 17 oktober 1912 werd geboren.

A wall hanging representing late Pope John Paul I is displayed on the facade of St. Peter's basilica on September 4, 2022 during John Paul I's beatification mass presided over by Pope Francis (Bottom C-R on dais) at St. Peter's square in the Vatican. Vincenzo PINTO / AFP