Lee Towers: man van Feyenoord en Ahoy

Gouden microfoon, de elleboog, You’ll never walk alone’: Lee Towers, man van Feyenoord en Ahoy, ‘the Voice of Rotterdam’, staat centraal in KRO-NCRV Kruispunt-profiel. Wat drijft Lee Towers om op zijn 76ste nog steeds meerdere keren per week het podium op te gaan? 

Onlangs verhuisde hij naar de Maasstad, de stad waar hij sinds zijn vroegste jeugd mee verbonden is. In 1946 wordt hij er vlakbij geboren als Leen Huijzer. Oudste broer Ton Huijzer vertelt over het gezin met zes kinderen, de rol die het geloof speelde en de armoede. Over de jonge Leen, die huppelend door het leven ging.  

Lee Towers
Lee Towers

Leen Huijzer werkt in de haven als onderhoudsmonteur, treedt op in nachtclubs en zingt uiteindelijk 51 keer Ahoy vol. Dochter Claudia herinnert zich Leen als een strenge vader die erop stond dat zijn kinderen al jong hun eigen geld verdienden. Ze danste jaren in zijn showballet en werkte ook daarna nauw met hem samen. 

Journalist en biograaf Louis du Moulin interviewde Lee Towers voor het eerst in 1978 en volgde zijn carrière op de voet. Hij gaat nog steeds regelmatig mee naar optredens en werkt ondertussen aan een biografie van Lee/Leen. 

Mede-artiesten Anita Meyer en Marcel Veenendaal komen ook aan het woord. Anita Meyer zong talloze malen samen met Lee Towers. Marcel Veenendaal, frontman van Di-Rect, had de grote wens om samen met Lee Towers op het podium staan en zong in 2019 samen met Lee Towers: You’ll never walk alone.  

Bekijk hier deze aflevering