secretaris Kardinalenraad persconferentie

Rome, 21 maart 2022 - Paus Franciscus heeft in zijn zaterdag gepubliceerde apostolische constitutie Praedicate evangelium bepaald dat leken ook in aanmerking kunnen komen voor de hogere functies van de departementen van de Romeinse Curie. Toch is het niet waarschijnlijk dat alle posities door leken ingevuld gaan worden. Dat zei bisschop Marco Mellino, secretaris van de Kardinalenraad, vandaag tijdens een persconferentie over de nieuwe constitutie.

Alle posities zullen worden ingevuld overeenkomstig hun thematisch profiel en hun taken. Daarom, zei mgr. Mellino, is het waarschijnlijker dat een bisschop aan het hoofd komt te staan van bijvoorbeeld het Dicasterie voor de Bisschoppen dan een leek. Van de andere kant kan voor andere dicasteries een leek geschikter zijn als prefect.

Het komt enkel de paus toe om personen te benoemen in het bestuur van de dicasteries en andere organisaties van de Romeinse Curie, omdat de Curie het instrument is waarmee de bisschop van Rome zijn taak als universeel herder uitoefent. 

Nieuwe constitutie van Romeinse Curie afgekondigd (19-3-2022)

Volgens de Romeinse canonist Gianfranco Ghirlanda S.J. zijn er echter nog steeds enkele onduidelijkheden met betrekking tot de afzonderlijke voorschriften van het canonieke recht. Het is namelijk nog steeds zo dat de Apostolische Signatuur als hoogste kerkelijke tribunaal ook in de toekomst door een kardinaal bemand moet worden. Dat geldt ook voor de voorzitter van de Raad voor de Economie want volgens zijn statuten bestaat deze onder meer uit acht kardinalen.

Het eerste criterium voor de vervulling van een ambt is de professionaliteit van de kandidaat, benadrukte Ghirlanda tijdens de persconferentie. Het is waar dat de benoeming van priesters en religieuzen aanvankelijk beperkt is tot vijf jaar. Maar afhankelijk van hun werkprestaties kunnen zij worden verlengd - zelfs verscheidene malen - met nog eens vijf jaar. Bovendien zijn transfers en promoties mogelijk. Leken, dat wil zeggen gedoopten die geen wijdingssacrament hebben ontvangen, zouden dan volgens Ghirlanda in de regel arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd krijgen en, indien nodig, na vijf jaar worden overgeplaatst.