Helsinki, 6 april 2022 – Het hoofd van de Fins-Orthodoxe Kerk heeft patriarch Kirill van Moskou opgeroepen in verweer te komen tegen het oorlogszuchtige bewind van Rusland. Dat meldt Orthodox Times.
Het is “hoog tijd dat de Kerk in Rusland zich realiseert dat zij op een dwaalspoor is geraakt”, zei aartsbisschop Leo van Helsinki en heel Finland gisteren.
De hiërarchie van de Russisch-Orthodoxe Kerk heeft tot dusverre het Poetin-bewind met hand en tand terzijde gestaan “om deze oorlog te zegenen en zelfs als een legitieme, ‘heilige oorlog’ voor te stellen”, zei de 73-jarige aartsbisschop wiens burgerlijke naam Leo Makkonen is. Toch heeft Rusland herhaaldelijk laten zien dat het in zijn oorlog tegen Oekraïne niet wil voorkomen dat er burgerslachtoffers vallen.
De gruweldaden in Boetsja en andere Oekraïense plaatsen zijn volgens de Finse kerkleider onvoorstelbaar. “Ze vertegenwoordigen niet langer de verschrikkingen van de oorlog, maar het ergste menselijke kwaad.” Voor deze oorlogsmisdaden zal Rusland “te zijner tijd veroordeeld worden”.
In een oproep aan Kirill van Moskou zei Leo van Helsinki: “Denk aan de geloften die u als bisschop en patriarch voor God hebt gedaan.” “Gebruik uw invloed om vrede te bevorderen. Doe uw best om deze oorlog te beëindigen. Ik bid dat nederigheid en Gods wijsheid u zullen leiden.”
De Fins-Orthodoxe Kerk (Fins: Suomen ortodoksinen kirkko) is een autonome orthodoxe kerk, die sinds 1927 ressorteert onder het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel. De kerk heeft een wettelijke positie als nationale kerk in het land, samen met de Evangelisch-Lutherse Kerk van Finland. Met haar wortels in het middeleeuwse Novgorodische missiewerk in Karelië, was de Fins-Orthodoxe Kerk tot 1923 een onderdeel van de Russisch-Orthodoxe Kerk. Tegenwoordig telt de kerk in Finland drie bisdommen en 54.895 leden, wat neerkomt op bijna één procent van de inheemse bevolking van Finland.
Finland scheidde zich in 1917 van Rusland af en kwam tussen 1939 en 1944 twee keer in oorlog met de Sovjet-Unie. Het land moest in de Tweede Wereldoorlog gebied afstaan aan de Sovjet-Unie. Tijdens de Koude Oorlog (1947-1989) betrachtte Finland een politiek van strikte neutraliteit. Het is daarom nooit lid van de NAVO geworden. Door de oorlog in Oekraïne verlangen steeds meer Finnen het NAVO-lidmaatschap.