
Rome (KAP), 12 mei 2025 – Paus Leo XIV heeft vandaag mediaprofessionals van over de hele wereld bedankt voor hun werk voor vrede en mensenrechten. Tijdens zijn eerste officiële audiëntie als hoofd van de Katholieke Kerk benadrukte hij de solidariteit van de Kerk met journalisten die gevangen zitten “omdat ze de waarheid zoeken en rapporteren” en riep hij op tot hun vrijlating. Verder bedankte hij de verslaggevers die niet in stereotyperingen en platitudes over de Katholieke Kerk berichten.
Leo bracht hulde aan de moed van hen die hun leven riskeren om verslag te doen van oorlog of de waardigheid, rechtvaardigheid en het recht van mensen op informatie te verdedigen, “omdat alleen geïnformeerde mensen vrije beslissingen kunnen nemen”, benadrukte de eerste Amerikaanse paus.
Het lijden van de gevangen journalisten daagde het geweten van de naties en de internationale gemeenschap uit; Leo XIV riep nadrukkelijk op om “het kostbare geschenk van de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid te beschermen”, zei hij onder applaus van enkele duizenden journalisten.
Applaus
“Buongiorno! Goedemorgen!”, begon hij zijn toespraak. “Dank u voor deze prachtige ontvangst!”, zei de paus onder applaus en staande ovaties in de bijna volle Paus VI-Aula in Vaticaanstad. “Ze zeggen dat als mensen applaudisseren aan het begin, het niet veel betekent. Waar het om gaat is of ze aan het eind nog wakker zijn,” grapte de paus.
“Dank u, beste vrienden, voor uw inzet voor de waarheid,” vervolgde Leo XIV, verwijzend naar de inzet van de media sinds het overlijden en de begrafenis van paus Franciscus en het conclaaf waarin hij afgelopen donderdag tot nieuwe paus werd gekozen.
Om vrede mogelijk te maken is ook een ander soort communicatie nodig, “die niet ten koste van alles streeft naar consensus, geen agressieve woorden gebruikt, niet de cultuur van concurrentie volgt en nooit het zoeken naar de waarheid scheidt van de liefde waarmee we nederig moeten zoeken”. Vrede begint in elk individu: “In de manier waarop we naar anderen kijken, naar hen luisteren en over hen praten. In die zin is de manier waarop we communiceren van fundamenteel belang: we moeten 'nee' zeggen tegen de oorlog van woorden en beelden, we moeten het paradigma van de oorlog verwerpen,” zei Leo XIV.
Artificiële intelligentie
Over de berichtgeving van de media over de Kerk zei hij: “Dank u daarom voor uw bijdrage om verder te gaan dan de stereotypen en clichés waarmee we vaak het christelijke leven en het leven van de Kerk zelf interpreteren”, zei Leo XIV.
Een van de belangrijkste uitdagingen vandaag de dag is volgens hem het omgaan met AI, “met haar immense potentieel, maar dat verantwoordelijkheid en beoordelingsvermogen vereist om ervoor te zorgen dat het kan worden gebruikt ten goede van iedereen, zodat het de hele mensheid ten goede komt”.
Gezegend
Aan het einde zegende de nieuwe paus de mediaprofessionals met een bisschoppelijke zegen in het Latijn. Zijn voorganger Franciscus had bij dezelfde gelegenheid, tijdens de ontmoeting met de media aan het begin van zijn pontificaat op 16 maart 2013, daarvan afgezien: “Ik heb gezegd dat ik jullie mijn welgemeende zegen zou geven. Maar omdat velen van u niet tot de Katholieke Kerk behoren en anderen niet gelovig zijn, geef ik deze zegen vanuit mijn hart in stilte aan ieder van u, met respect voor het geweten van elk individu, maar in de wetenschap dat ieder van u een kind van God is. God zegene u.”
