Sergio Alfieri

Rome, 25 maart 2025Het leven van paus Franciscus was tijdens zijn ziekenhuisopname meerdere keren in acuut gevaar. Dat zegt professor Sergio Alfieri van het universitair Gemelli-ziekenhuis, hoofdarts van het behandelend team, in een vandaag gepubliceerd interview met Corriere della Sera.

Het meest kritieke moment was op 28 februari toen de paus niet meer kon ademen. “Dat was het ergste. Voor het eerst zag ik tranen in de ogen van de mensen die hem behandelden. (...) We waren ons ervan bewust dat zijn situatie verder verslechterd was en dat er een risico was dat hij het niet zou halen”, zegt chirurg Alfieri. 

Op dat moment “moesten we beslissen of we zouden stoppen of dat we zouden blijven vechten en alle beschikbare medicijnen en therapieën zouden proberen te gebruiken, met het risico dat we andere organen zouden beschadigen. En uiteindelijk is dat precies wat we besloten te doen.”

Verpleger

Het blijkt dat de privéverpleger van de paus, Massimiliano Strappetti, een grote rol heeft gespeeld. Franciscus had alle beslissingen over de behandeling aan hem gedelegeerd. Het was Strappetti die zei: “Probeer alles, we geven niet op.” Alfieri zegt dat het hele team er net zo over dacht; “niemand gaf het op.”

Alfieri benadrukt dat de paus altijd bij bewustzijn was, zelfs toen zijn toestand verslechterde: “Die avond was verschrikkelijk. Hij wist, net als wij allemaal, dat hij de nacht misschien niet zou overleven. We zagen de man lijden. Maar hij stond er vanaf de eerste dag op dat we hem de waarheid zouden vertellen over zijn toestand.”

Bijna gestikt in braaksel

Op het moment van de tweede crisis, toen de paus bijna stikte in zijn braaksel, was het ergste van de ziekte al voorbij. Toch was dit moment volgens Alfieri ook levensbedreigend.

In het interview met de Italiaanse krant legt de hoofdarts ook uit hoe de medische bulletins werden geschreven die tijdens de ziekenhuisopname naar de media werden gecommuniceerd. De behandelende artsen gaven de medische feiten door aan de privésecretarissen van de paus. Zij voegden verdere details toe en legden de teksten aan de paus voor. Elke keer was het Franciscus zelf die toestemming voor de tweedagelijkse bulletins gaf. “Op geen enkel moment werd er iets veranderd of weggelaten”, verzekert Alfieri.

Effect van gebed

De hoogleraar geneeskunde en chirurg is ervan overtuigd dat de vele gebeden de paus ook hebben geholpen. Hij refereert aan een wetenschappelijke studie die zegt dat gebeden een positief effect op de patiënt hebben. Alfieri heeft nu zelf ervaren dat de situatie twee keer hopeloos was, maar dat de situatie toch wonderbaarlijk veranderde. 

Terugkijkend op de opname van de paus op 14 februari zegt de specialist dat de 88-jarige al dagen vóór zijn opname in slechte gezondheid verkeerde en nauwelijks kon ademen. Franciscus wilde aanvankelijk niets weten van een hospitalisatie omdat hij zijn verplichtingen in het kader van dit Heilig Jaar wilde nakomen. Pas toen hij zich realiseerde dat er geen andere optie was, stemde hij ermee in om in het ziekenhuis te worden opgenomen.

“Hij is de paus”

Voor de huidige herstelfase van twee maanden beloofde Franciscus hem dat hij de orders van de dokter zou opvolgen “zodat onze inspanningen niet tevergeefs zijn”. De paus moet daarom nu contact met groepen en kinderen vermijden om geen nieuwe infecties op te lopen. “Maar hij is de paus en we kunnen hem niet vertellen wat hij moet doen”, aldus prof. Alfieri.