Vaticaanstad, 1 juli 2021 - Paus Franciscus is vanochtend de Libanon-conferentie in het Vaticaan begonnen met gezamenlijk gebed in de Sint-Pietersbasiliek. Kerkleiders uit het Midden-Oosten zijn op uitnodiging van de pontifex bijeengekomen voor overleg over de diepe crisis van Libanon.

Aan de top nemen de volgende kerkleiders deel:

  • Patriarch Johannes X van de Grieks-Orthodoxe Kerk van Antiochië;
  • Patriarch Ignatius Aphrem II van de Syrisch-Orthodoxe Kerk van Antiochië;
  • Patriarch Joseph Absi van de Melkitische Grieks-Katholieke Kerk van Antiochië;
  • Patriarch Bechara Boutros kardinaal Raï van de Maronitische Kerk van Antiochië;
  • Patriarch Ignatius Youssef III Younan van de Syrisch-Katholieke Kerk van Antiochië;
  • Catholicos Aram I van de Armeens-Apostolische Kerk van Cilicië;
  • Joseph Kassabhas, voorzitter van de Hoge Raad van de Evangelische Gemeenschap in Syrië en Libanon.

Libanon is een bolwerk van vreedzame coëxistentie tussen religies en een hoeder van het christendom in het Midden-Oosten en heeft wereldwijde steun nodig, zei aartsbisschop Paul Gallagher van het Staatssecretariaat van de Heilige Stoel, in de aanloop naar Vaticaanse conferentie. Hij voegde eraan toe dat hij hoopte dat deze religieuze bijeenkomst ook een positieve bijdrage zou leveren tot de vorming van een regering in de nabije toekomst. Zodra een regering is geïnstalleerd, zal paus Franciscus zeker een reis naar Libanon plannen, mogelijk later dit jaar, aldus de curieprelaat die namens de paus de ‘Relaties met de Staten’ onderhoudt.

In de zomer van 2020 vond een verwoestende explosie plaats in de haven van Beiroet, waarbij ongeveer 180 mensen om het leven kwamen en duizenden anderen gewond raakten. Ongeveer 300.000 inwoners van de stad werden dakloos. Als gevolg van de ramp werd de economische crisis in het land verergerd. Volgens de Wereldbank is de huidige economische crisis niet alleen de ergste in de geschiedenis van Libanon, maar ook een van de ergste ter wereld sinds 1850. Bovendien is er thans sprake van een politieke crisis, aangezien elke vorming van een nieuwe regering tot dusver is mislukt.