Een verjaardag moet voor elk kind een feestje zijn. Helaas is dit niet het geval voor meer dan 100.000 kinderen in Nederland. Zij groeien op in gezinnen met geldzorgen. Van 2 tot en met 15 april komen presentatoren van KRO-NCRV hiervoor in actie met het initiatief Lief gebaar 2024. 

Ieder kind verdient een verjaardag 

In verschillende radioprogramma’s en online bespreken de presentatoren wat het betekent om te leven als je het thuis financieel niet breed hebt. Dj's als Emmely de Wilt, Gijs Staverman en Bert Kranenbarg initiëren acties, samen met hun luisteraars. Want elk kind in ons land verdient een feestelijke verjaardag! 

 

Ziekmelden uit schaamte   

Radio-dj Emmely de Wilt: ‘Ik vind het schrijnend dat iets wat voor veel kinderen heel gewoon is - namelijk je verjaardag vieren - in veel gezinnen vanwege geldgebrek niet kan. Een verjaardag wordt voor deze kinderen een stressmoment in plaats van iets om naar uit te kijken. Sommige jarigen melden zich zelfs ziek, uit schaamte dat ze hun klasgenootjes niet kunnen trakteren.’ 

'Hoe verdrietig is het als je als ouder geen cadeautjes kunt betalen voor je jarige kind?'

Emmely de Wilt, radio-dj

Ze vervolgt: ‘En hoe verdrietig moet je je als ouder voelen als je geen cadeautjes of traktatie kunt betalen voor je jarige zoon of dochter? In mijn programma Het oor wil ook wat organiseer ik De Grote Lief gebaar-cadeaushow waarin luisteraars kans maken op grote prijzen in ruil voor een donatie aan Stichting Jarige Job.’

 

Inpakken en feestvieren 

In de actieperiode in april besteden zoveel mogelijk programma’s van KRO-NCRV aandacht aan Lief gebaar 2024. Zo is het programma BertOp5 het epicentrum van Lief gebaar. Op 9 april is er een live-uitzending vanuit het inpakcentrum van Stichting Jarige Job, waar die dag medewerkers van KRO-NCRV verjaardagsboxen inpakken. In de uitzending van Floris transformeert radio-dj Floris Molenaar in een verjaardagsorganisator en geeft een verjaardagsfeest weg. 

Quiz met bekende presentatoren 

In Spraakmakers nemen bekende presentatoren het tegen elkaar op in een nieuwsquiz en Gijs Staverman speelt met zijn show Gijs 2.4 het spel Beat the minute. Op NPO Klassiek in het programma De ochtend kunnen luisteraars hun favoriete plaat aanvragen in ruil voor een donatie. Beiden halen geld op Stichting Jarige Job. 

 

Een huis vol en een huisje opknappen 

De kinderen van de familie Cudogham uit de populaire serie Een huis vol  maken ook hun opwachting. Ze zetten zich met challenges op TikTok om zo veel mogelijk verjaardagsboxen bij elkaar te sparen. 

In BinnensteBuiten gaat interieurexpert Theo-Bert Pot met buurtbewoners een buurthuis opknappen zodat hier verjaardagen feestelijk gevierd kunnen worden. De chefs van BinnensteBuiten geven een spetterend verjaardagsfeest met lekkere en betaalbare traktaties.

Gelijke kansen 

Met Lief gebaar 2024 wil KRO-NCRV als maatschappelijke mediaorganisatie Nederland aan het denken zetten wat het betekent als je opgroeit in een gezin met geldzorgen. Ook wil de omroep zo luisteraars en kijkers bewegen om zelf in actie te komen. Bijvoorbeeld door geld te doneren en daarmee ook deze jongste generatie gelijke kansen te geven.