Maastricht (ANP/KRO-NCRV) 26 februari 2021 - De steeds strengere Nederlandse wetgeving rond wapenbezit brengt het voortbestaan van de Limburgse schutterijen in gevaar. De Nederlandse provincie Limburg vraagt het Rijk dan ook om ruimte te scheppen voor de eeuwenoude Limburgse tradities rond schutterijen.
De provincie vraagt om een versoepeling van de wet Wapens en Munitie. Het wordt steeds moeilijker om schuttersfeesten te organiseren in lijn met deze wetgeving, aldus de provincie in een brief die vrijdag aan enkele ministeries is gestuurd.
Schutters moeten steeds meer digitale aanvragen en formulieren invullen. Voor schutters die al tientallen jaren de loodzware ‘buksen’ hanteren is dat vaak ondoenlijk, omdat veel van deze mannen ouder zijn en digibeet.
Om hun tegemoet te komen zou de vergunning niet jaarlijks moeten worden aangevraagd, maar eens in de vijf jaar.
Ceremonieel
Verder moet er weer ruimte komen voor ledenwerving onder jongeren, zoals dat altijd gebeurde. Dat wordt nu bemoeilijkt door de strengere regels, aldus een woordvoerder van de provincie. Jongeren moeten leren schieten en ook kunnen meedoen aan schietwedstrijden. Als dat niet meer kan, stokt de nieuwe aanwas van de verenigingen. Bovendien maken de schutterijen voor herdenkingen en festiviteiten als erewacht gebruik van ceremoniële, onklaar gemaakte wapens, die desondanks onder de nieuwe wapenwetgeving vallen. De provincie wil dat de wetgever hiervoor uitzonderingsregels toestaat.
Een jaarlijks terugkerend evenement als het Oud Limburgs Schuttersfeest is afhankelijk van sponsors. Voor die sponsors wordt de week voorafgaand aan het OLS sponsorschieten georganiseerd. Dat mag nu ook niet meer, vreest de provincie, waardoor de schutterijen straks op droog zaad komen te zitten.
Kerk
Limburg vraagt om maatwerk om de authentieke erfgoedtradities te behouden. Schutterijen zijn volgens gedeputeerde Robert Housmans (PVV) “een eeuwenoude traditie die vaak al generaties lang met de paplepel wordt ingegeven, en op die manier deel uitmaakt van onze identiteit. Naast bijvoorbeeld vlaai en carnaval is het een onmisbaar ingrediënt in de definitie van wie we zijn als Limburgers.”
De Limburgse schutterijen hebben van oudsher een sterke band met de Rooms-Katholieke Kerk. Zo namen in 2014 350 Limburgse schutters samen met bisschop Frans Wiertz van Roermond deel aan de grote sacramentsprocessie van Luik bij gelegenheid van het 750-jarig bestaan van Sacramentsdag, een kerkelijk feest dat in Luik ontstond.