De documentaire Lotus Sports Club is het verhaal over een voetbalteam als veilige plek voor LHBTIQ+ jongeren in Cambodja. Vooroordelen en uitsluiting zijn nog steeds aan de orde van de dag, maar in het voetbalteam kan iedereen zijn wie ze zijn.

Het Boeddhistische symbool van de lotus bloeiend in de modder, staat voor de liefde die bloeit onder moeilijke omstandigheden. Zo vertelt de documentaire Lotus Sports Club hoe Leak, een transjongen die voetbalt in het meidenteam van een Cambodjaanse provinciestad, opbloeit onder de vleugels van coach Pa Vann. 

De 61-jarige Pa Vann is zelf transman. Vanuit die ervaring biedt hij samen met zijn partner Sophorn LHBTIQA+ tieners een veilige plek in zijn voetbalteam en in zijn huis. Ook Leak heeft in het huis van Pa Vann en een nieuwe familie gevonden. De solidariteit tussen heteroseksuele, lesbische en genderdiverse spelers van het meiden team is een inspiratie voor de emancipatie van LHBTIQA+ in Cambodja. 

Vooroordelen en uitsluiting zijn nog steeds aan de orde van de dag, maar bij Pa Vann kunnen Leak en zijn teamgenoten ‘zijn wie ze zijn’, wat hen de broodnodige zelfliefde geeft. 

Lotus Sports Club
Lotus Sports Club

Gedurende vijf jaar volgen we hoe Leak opgroeit in het team, maar uiteindelijk door zijn leeftijd en geldnood genoodzaakt is om het team te verlaten. Hij moet de moeilijke beslissing nemen om naar de hoofdstad Phnom Penh te verhuizen en zijn zelfgekozen familie achter te laten. Kan hij de liefde van Pa Vann in zijn hart meedragen en zichzelf blijven in de buitenwereld?

Vertoningen en awards

Lotus Sports Club is vertoond op ruim 40 Internationale Film Festivals en de Cambodjaanse nationale TV en won een aantal andere awards, zoals Winner Best Documentary LGBTIQ+ bij Bangkok International Awards FestivalDe Publieksprijs Beste documentaire bij de Roze Filmdagen in Amsterdam. Tijdens de MIPCOM-conventie (van de wereldwijde tv industrie) is deze film door een vakjury bekroond.

De Boeddhistische Blik: Lotus Sports Club is te zien op zondag 12 november om 15:05 uur bij KRO-NCRV op NPO 2