Boudewijn de Groot is gestopt met optreden, maar hij blijft muziek maken. Hij werkt op dit moment aan twee albums, waaronder een kinder cd waarvoor hij de teksten schrijft en Jaco van der Steen de muziek. Niet alleen Boudewijn en Jaco zullen zingen op datzelfde album, maar ook Meis (Aysha de Groot) de kleindochter van Boudewijn de Groot. Bij de cd verschijnt ook een prentenboek en daarnaast werkt Boudewijn de Groot ook aan een nieuw solo-album.

Dat en meer is te horen in de nieuwe podcast Popbiografie Boudewijn de Groot, een zesdelige podcastserie van KRO-NCRV en NPO Radio 5 presentator Bert Kranenbarg. Boudewijn de Groot heeft nooit een biografie of autobiografie willen uitgeven. “Om diverse redenen. Maar ja, als mensen iets over mij willen vertellen en jij vindt het de moeite waard om daar een podcast van te maken, dan vind ik dat prima.”

De podcast

Met ook dit jaar weer dertien platen in de Evergreen Top 1000 van NPO Radio 5 is Boudewijn de Groot hofleverancier van deze jaarlijkse toplijst. Bert Kranenbarg heeft een bijzondere fascinatie voor de zanger die al bijna zestig jaar optreedt. In de podcastserie Popbiografie Boudewijn de Groot probeert Bert de zanger te doorgronden aan de hand van gesprekken met collega-artiesten van Boudewijn, maar ook met zijn vrouw en kleindochter.

Het nummer Avond

Dit jaar is het nummer Avond gestegen van plek 5 naar 4 in de Evergreen Top 1000. En juist met dát lied begon Berts fascinatie voor Boudewijn de Groot. “In februari 1997 was Avond paradeplaat op NPO Radio 2 waar ik toen werkte. Dat was precies in de week waarin onze zoon geboren werd. Dus ik zat op mijn roze wolk, was net vader geworden en ik hoorde elke keer dat lied op de radio met die tekst ‘Ik geloof in jou en mij’ dat ik eigenlijk veel intenser vind dan ‘Ik hou van jou’. Sindsdien ben ik groot fan.”

Vijf afleveringen

Elk van de vijf afleveringen van de popbiografie krijgt de titel van een lied uit de Evergreen Top 1000: Een Meisje Van 16, Welterusten Mijnheer De President, Avond, Testament en Naast Jou. Bert praat over Boudewijn de Groot met onder anderen Stef Bos, Freek de Jonge, Peter Koelewijn, Frits Spits, Frank Boeijen, vrouw en manager Anja Bak, kleindochter Aysha de Groot en Raymond van het Groenewoud. In een bonusaflevering (podcastaflevering 6) komt Boudewijn de Groot zelf aan het woord.

Aflevering 1, 2 en 3 van Popbiografie Boudewijn de Groot verschijnen op donderdag 11 november,
Aflevering 4 en 5 verschijnen op donderdag 18 november,
De bonusaflevering met Boudewijn de Groot verschijnt op donderdag 2 december.

De KRO-NCRV en NPO Radio 5 podcast Popbiografie Boudewijn de Groot is te beluisteren via de app van NPO Radio5, NPO Luister en Apple Podcasts/iTunes, Spotify, Stitcher, Pocket Casts, Google Podcasts. BertOp5 is er iedere maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur bij KRO-NCRV op NPO Radio 5.