Hoe ziet het leven eruit op de ‘slechtste plek op aarde’? Vergeten plekken waar zich schrijnende of zelfs onmenselijke dingen afspelen, maar waar niets aan gedaan wordt?

Dit vroegen Sander de Kramer en Hugo Borst zich af. Twaalf jaar later is de Sunday Foundation in Sierra Leone uitgegroeid tot een organisatie die 200.000 mensen uit de diepste armoede heeft gehaald.

Verbijsterd

In 2007 werd Sierra Leone door de VN uitgeroepen als ‘slechtste plek op aarde’. Na elf jaar bloedige burgeroorlog was het land aan de rand van de afgrond gebracht. Oorlogskinderen van vaak nog geen zes jaar oud, die hun ouders hadden verloren, moesten in de diamantmijnen hele dagen graven naar edelstenen. Loodzwaar werk. Sander was verbijsterd. “Hoe is het mogelijk dat dit duurste steentje ter wereld, dat wij op de mooiste dag van ons leven aan elkaars vinger schuiven, aan de andere kant van de lijn wordt opgegraven door doodongelukkige weeskinderen met hongerbuiken? Toen ik dat zag, dacht ik bij mezelf, al wordt het mijn dood, deze kinderen ga ik proberen eruit te halen.”

Zelfredzaamheid

Dat is hem gelukt. Dankzij de enorme steun in het land zelf, vrijwilligers en donaties heeft Sander de diamantkinderen uit de mijnen gehaald en een school voor hen gebouwd. Momenteel helpt de Sunday Foundation vele duizenden gehandicapte-, weeskinderen en kinderen uit de armste gezinnen naar school, zorgt het met landbouwprojecten, opleidingscentra, microkredieten, werk en medische hulp voor zelfredzaamheid.

Sander omringd door lokale bevolking

Dromen

De Sunday Foundation helpt in Sierra Leone zoveel mogelijk mensen. Zo maken voormalig straatprostituees de uniforms van alle scholieren. Ex-kindsoldaten bouwen mee aan onze scholen, en leren zo het vak van bouwvakker.Sander: “Het is een van onze dromen om ooit een universiteit te starten voor studenten, die anders nooit hadden kunnen gaan studeren. Met gratis onderwijs. Zodat de meest kansarme kinderen de toekomstige dokters, advocaten en misschien wel president worden. Dat kunnen we niet alleen. Wie wil ons helpen om de dromen van deze kinderen te verwezenlijken?

Dit artikel komt uit Vertel.Magazine

Vertel. gaat verder waar onze programma’s stoppen. Beleef de verhalen achter onze schermen in ons ledenmagazine Vertel. en de Vertel. podcast.