Margaretha van Castello

Vaticaanstad, 24 april 2021 – Paus Franciscus heeft vandaag de cultus van de Zalige Margaretha van Castello uitgebreid naar de universele kerk. Dat betekent dat hij haar op buitengewone wijze heeft heiligverklaard.

Een heiligverklaring zonder officieel ritueel en waaraan geen normaal proces vooraf is gegaan heet een canonizatio aequipollens (‘canonisatie met gelijke kracht’).

Margaretha werd geboren in 1287 geboren in Castello della Metola, een plaatsje in de Marken (destijds Pauselijke Staten). Zij was een geprofest lid van de Derde Orde van de Heilige Dominicus. Ze stierf op 13 april 1320 Città di Castello, Umbrië. Paus Paulus V verhief haar in 1609 tot de eer der altaren. Haar ongeschonden lichaam wordt vereerd in de Sint-Dominicuskerk in Città di Castello.

Margaretha’s ouders hadden als kind verlaten omdat ze gehandicapt was; ze was blind, gebocheld en kreupel. Uit medelijden namen nonnen haar op in hun klooster, maar die verstootten haar uiteindelijk omdat ze haar te fanatiek religieus vonden. Daarna werd ze opgenomen door een familie bij wie zij de rest van haar leven zou blijven. Later nam zij als leek het dominicanessenhabijt van de Orde der Predikers aan. Tal van wonderen en levitaties werden aan haar toegeschreven, alsook een visioen van Jezus. Zij stierf in geur van heiligheid.