15-07-2020

De in Eindhoven bekende katholieke stadsprediker Arnol Kox (67) is gestorven. Zeker veertig jaar lang verkondigde hij op luide toon Gods woord in de Eindhovense binnenstad. Hij overleed vandaag in het Catharina Ziekenhuis aan de gevolgen van leukemie. Dat heeft zijn familie aan Omroep Brabant laten weten.

De stem van Kox galmde zo nadrukkelijk door het centrum van Eindhoven, dat hij de bijnaam 'Schreeuwjezus' kreeg.

Gevraagd naar de herkomst van zijn zendingsdrang vertelde Kox over het zware bromfietsongeluk dat hem op zijn zestiende maandenlang aan bed gekluisterd hield. Negen maanden lag hij met een schedelbasisfractuur, hersenletsel en een gebroken been in het ziekenhuis.

De markante Eindhovenaar begon zichzelf in die tijd vragen te stellen over de zin van het leven en ging de Bijbel lezen. Hij concludeerde dat het goed zou zijn om op elke straathoek de liefde van Jezus te verkondigen. Op zijn negentiende begon hij daarmee en hij stopte kort geleden.

Winkelend publiek in de Eindhovense binnenstad kon onmogelijk om hem heen. Hij sprak mensen rechtstreeks aan met aansporingen tot bekering en religieuze boodschappen.

Met regelmaat stond Kox voor de rechter. Boze winkeliers hadden last van zijn forse stemgeluid en probeerden hem in 2008 via de rechter het zwijgen te laten opleggen. Maar ze vingen bot: de stadsprediker werd vrijgesproken. Ook een poging van de NS om hem te dwingen niet meer te roepen in de stationshal strandde in de rechtszaal.

In de jaren negentig meldde Kox zich bij het Bossche grootseminarie omdat hij priester wilde worden. Maar daar werd hij ongeschikt geacht voor het kerkelijk ambt. In 2000 trad Arnol in het huwelijk met een lerares Duits uit Kerkrade.

Vanaf 2010 ging het achteruit met de gezondheid van Kox. Drie jaar later werd hij op straat getroffen door een hartaanval. In 2019 werd leukemie bij hem geconstateerd, maar vanaf november van dat jaar was de stadsprediker weer in zijn rolstoel in de Eindhovense binnenstad te vinden. Ook tijdens de coronacrisis, toen het stadscentrum leeg was, bleef Kox de Blijde Boodschap verspreiden.