In De verwondering zomerdromers kruipt Annemiek op bed bij theatermaker Mart van Berckel om zijn zomerdroom te weten te komen. Waar droom je van als je als enige niet bang bent voor de chaos van het leven?

Theaterregisseur Mart van Berckel (26) ziet het als zijn doel in het leven om de complexiteit en de chaos van het leven te omarmen, en zoveel mogelijk vooroordelen los te laten. Dit hoopt hij ook de bezoekers van zijn theatervoorstellingen mee te geven. Door zo min mogelijk te werken met verhaallijnen of plots hoopt hij dat mensen afdalen van hun hoofd naar hun hart. “Mensen hoeven mijn voorstellingen niet te begrijpen, ik hoop dat ze een ander stuk van zichzelf open zetten om zich ertoe te verhouden.”

Mart en Annemiek
Mart en Annemiek

Mart heeft altijd het gevoel gehad niet te kunnen voldoen aan verwachtingen van buitenaf. Door zijn homoseksualiteit was hij voor de buitenwereld moeilijk in een hokje te plaatsen. Toch vertikte hij het om uit de kast te komen: “mensen beseffen niet dat uit de kast komen ook iets heel pijnlijks heeft, want je hebt die kast niet om jezelf heen gebouwd!”

Bekijk hier de aflevering