York, 10 juli 2022 - Voortaan zullen meer vertegenwoordigers van de anglicaanse wereldkerk betrokken zijn bij de verkiezing van de aartsbisschop van Canterbury. Dat is gisteren besloten door de Algemene Synode van de Church of England, die dezer dagen in York wordt gehouden.
De aartsbisschop van Canterbury is primaat en geestelijk leider van de Church of England, maar ook erehoofd en een soort moderator van de Anglican Communion, een wereldwijde gemeenschap van kerken met 77 tot 85 miljoen leden.
De synode keurde een motie goed om de internationale vertegenwoordiging in de zogenaamde Crown Nominations Commission (CNC) voor Canterbury te verhogen van één naar vijf en om het aantal diocesane vertegenwoordigers uit Engeland in ruil daarvoor te verminderen.
In een achtergronddocument dat aan de synode werd voorgelegd, werd de positie van de anglicaanse primaat in het licht van de koloniale geschiedenis van Engeland ter discussie gesteld. “De Kerk van Engeland en de kerkgemeenschap kunnen niet anders dan zich afvragen waarom het altijd een Britse geestelijke is die de primus inter pares [eerste onder gelijken] moet zijn”. Een deel van de rol van de aartsbisschop van Canterbury bestaat erin garant te staan voor de kerkelijke eenheid van de nogal ongelijksoortige wereldgemeenschap.
Een vertegenwoordiger van het Bisdom Bath & Wells, Christina Baron, drong erop aan: “Laten we hier eens wat dieper over nadenken. Moet de langstzittende bisschop uit Kent komen, of kan hij ook uit Brazilië of Chili komen? Laten we een meer radicale discussie hebben over het hele principe.”
De Algemene Synode van de Kerk van Engeland, ingesteld in 1970, is het wetgevende orgaan van de kerk en moet zijn goedkeuring geven aan de jaarlijkse budgetten. De synode telt 483 leden, verdeeld over drie secties: het Huis van de Bisschoppen, het Huis van de Clerus en het Huis van de Leken.
De Kerk van Engeland werd gesticht door de Romeinse benedictijn Augustinus, die door paus Gregorius I op missie naar Britannia was gestuurd om het Angelsaksische koninkrijk Kent te kerstenen. Sint-Augustinus werd de eerste bisschop van de koningsstad Canterbury.
De Anglicaanse Kerk ontstond ten tijde van de Reformatie in Engeland. Koning Hendrik VIII brak met Rome in 1533 omdat de paus zijn huwelijk met Catharina van Arago weigerde nietig te verklaren. Hendrik VIII riep zichzelf daarop uit tot hoofd van een nieuwe staatskerk. Wat het geloof betreft, hielden de anglicanen zich aanvankelijk grotendeels vast aan de katholieke leer; later kregen protestantse invloeden steeds meer de overhand. Het eerste anglicaanse geloofsboek, het Book of Common Prayer, verscheen in 1549.
Buiten Engeland zijn er 39 anglicaanse kerkprovincies en 41 nationale kerken, onder meer in de VS, Australië en verscheidene Afrikaanse landen. De afgelopen decennia werden gekenmerkt door spanningen binnen de kerk en de worsteling met de voortschrijdende secularisatie van de samenleving. Controversiële kwesties zijn onder meer de bisschopswijding van vrouwen en de visie op homoseksualiteit.