Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, Oekraïense Songfestivalwinnares Jamala en de 'Nederlandse Elon Musk' Lex Hoefsloot zijn de drie resterende gasten in College Tour. Eerder werden Tim Hofman, Ireen Wüst en Christine Lagarde bekendgemaakt. In de zesdelige reeks mogen studenten onder leiding van presentator Twan Huys vragen stellen aan deze bijzondere gasten. 

Jamala

Meer dan 200 miljoen mensen zagen in 2016 hoe de Oekraïense Jamala (38) het Eurovisie Songfestival won. Haar winnende nummer '1944' leidde tot grote woede in Rusland. Haar inspiratiebron voor het lied was haar grootmoeder. Zij is opgegroeid op de Krim en werd in de jaren ’40 met haar kinderen gedeporteerd door de troepen van Stalin. Jamala won het Eurovisie Songfestival twee jaar na de annexatie van de Krim. In ‘1944’ zingt Jamala: 'Wanneer de vreemdelingen komen, komen ze naar je huis, vermoorden ze je allemaal en zeggen ze: we zijn niet schuldig.' Nu, zes jaar later, is Jamala na de invasie in haar land zélf gevlucht voor de Russen, haar man is achtergebleven in Oekraïne. Ze resideert nu met haar kinderen bij haar zus in Istanbul en reist de wereld rond om aandacht te vragen voor de situatie in Oekraïne. In College Tour gaat ze in gesprek met studenten en met Oekraïners in Nederland.

Opname: donderdag 28 april, 15:30 uur bij Tivoli Vredenburg in Utrecht

Uitzending: zondag 1 mei, om 20:20 uur bij KRO-NCRV op NPO 2

Pieter Omtzigt

Van dossiervreter tot functie elders: de politieke carrière van Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (48) kent hoge pieken en diepe dalen. Hij was bijna 20 jaar de politieke pitbull van het CDA en beet zich vast in taaie onderwerpen als pensioenen en de toeslagenaffaire. Omtzigt weet zich gesteund door een grote achterban in zijn thuisprovincie Overijssel en het scheelde niet veel of hij was in 2020 gekroond tot de nieuwe leider van het CDA. Maar na de affaire rondom ‘functie elders’ zag Omtzigt geen andere mogelijkheid dan het CDA te verlaten. Vervolgens zat hij maanden thuis met een burn-out. Maar nu is Omtzigt terug in Den Haag en werkt aan zijn politieke toekomst. Als Lijst Omtzigt mee zou doen aan de Tweede Kamerverkiezingen, zou hij met 26 zetels in de peilingen zomaar de grootste partij van het land kunnen worden. In College Tour gaat Pieter Omtzigt in gesprek met studenten in ‘zijn’ Twente. 

Opname: woensdag 4 mei, 15:30 uur bij Universiteit Twente in Enschede 

Uitzending: zondag 8 mei, om 20:20 uur bij KRO-NCRV op NPO 2

Lex Hoefsloot

In een tijd van hysterisch hoge prijzen aan de pomp en grote problemen door de oorlog in Oekraïne en klimaatverandering, bouwt Lex Hoefsloot (31) aan een toekomst zonder fossiele brandstoffen. Hoefsloot maakt auto’s die op zonne-energie rijden. Tien jaar geleden racete hij als student dwars door Australië in een zelfgemaakte zonnewagen en won de Solar Race. Met een clubje studenten werkt hij sindsdien aan zijn bedrijf ‘Lightyear’, dat is uitgegroeid tot een miljoenenimperium. Deze zomer rollen de eerste gezinswagens uit de fabriek. Uitgerust met zonnepanelen op het dak kunnen de auto’s ongekende afstanden rijden, zonder dat ze eindeloos aan de laadpaal hoeven te staan. Lex Hoefsloot sluit het seizoen van College Tour af.

 Opname: woensdag 25 mei, 15:30 uur bij Evoluon in Eindhoven

Uitzending: zondag 29 mei, om 20:20 uur bij KRO-NCRV op NPO 2

Het nieuwe seizoen van College Tour is vanaf zondag 24 april om 20.25 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 2. Studenten kunnen zich aanmelden via de website van KRO-NCRV.