Hilversum, 14 september 2024 - Op zijn vlucht vanuit Singapore naar Rome vertelt paus Franciscus vrijdag aan journalisten dat hij graag nog China, de Canarische Eilanden en Argentinië hoopt te bezoeken. Niet alles kan: de heropening van de Notre Dame in Parijs slaat hij over.
Tijdens zijn ontmoetingen van 2 tot 13 september in Indonesië, Papoea-Nieuw-Guinea, Oost-Timor en Singapore kwamen de typische thema’s uit Franciscus’ pontificaat ruimschoots aan bod: interreligieuze dialoog, eenheid, respect voor iemands cultuur, zorg voor de armen en voor de schepping.
De paus had veel gesprekken met jongeren en jongvolwassenen. Geen enkele bijeenkomst met hen eindigde op tijd. Hij nam de tijd om dieper in te gaan op opmerkingen van de jonge gesprekspartners. Soms jutte hij ze op met "Ik kan jullie niet horen" als ze niet luid genoeg reageerden.
Migratie: een thema die de paus na aan het hart ligt
Met net de 12-daagse reis achter de rug, spreekt de paus alweer over zijn nieuwe reiswensen. Zijn belangrijke thema’s wil hij ook daar bespreken.
Hoog op Franciscus’ reiswensenlijst staat Argentinië. “Ik zou er graag heen willen; het is mijn land, maar er is nog niets besloten. Er zijn verschillende dingen die eerst opgelost moeten worden.”
Ook denkt de paus erover om naar de Canarische Eilanden te gaan. Daar wil hij graag de migranten bezoeken. Migratie is een thema die de paus na aan het hart ligt, zo blijkt ook uit zijn reactie op de vraag van een journalist welke Amerikaanse presidentskandidaat de katholieke kiezer zou moeten kiezen: Donald Trump die 11 miljoen migranten wil deporteren of Kamala Harris die abortus steunt?
“We moeten hier duidelijk over zijn: migranten wegsturen, ze niet toestaan om te groeien en ze geen leven geven is iets verkeerds, het is wreedheid. Een kind wegsturen uit de baarmoeder van de moeder is moord omdat er leven is” Franciscus benadrukt hierbij hoe belangrijk zorg voor de wees, de vreemdeling en de weduwe is.
China: een belofte en hoop voor de kerk
Al snel gaat het gesprek met de journalisten over Gaza. “Ik bel dagelijks naar Gaza; er is daar een parochie en in de school leven 600 mensen - christenen en moslims - als broeders en zusters”, zegt de paus. De recente bombardementen op scholen in Gaza, omdat er mogelijk Hamasstrijders zouden schuilen noemt de paus “afschuwelijk”.
De rol die China speelt om er vrede te bereiken ziet Franciscus positief, ook in samenwerking met de Heilige Stoel. “Samenwerking is mogelijk, en zeker voor conflicten. Kardinaal Zuppi werkt op dit gebied en hij heeft contacten met China”, aldus de paus.
Hij zegt dat hij graag China wil bezoeken. “Het is een geweldig land en ik bewonder en respecteer China. Het is een land met een oude cultuur, een capaciteit voor dialoog om elkaar te begrijpen die verder gaat dan de verschillende regeringssystemen die het heeft gehad. Ik geloof dat China een belofte en een hoop is voor de kerk.”
Parijs, Luxemburg en Brussel
Over een bezoek aan Parijs was de paus duidelijk. De Franse president Emmanuel Macron had Franciscus uitgenodigd om 8 december de langverwachte heropening van de Notre Dame bij te wonen. “Ik zal niet naar Parijs gaan”, zei de paus.
Franciscus viert dan traditioneel het hoogfeest van de Onbevlekte Ontvangenis van de Heilige Maagd Maria in de Rome op het plein aan de voet van de Spaanse Trappen.
Vast staat in ieder geval dat Franciscus van 26 tot en met 29 september Brussel via een korte stop in Luxemburg zal bezoeken.