Rome (CNA), 8 november 2024 – Brad Smith, president van Microsoft, zal op 11 november in Rome een project met kunstmatige intelligentie onthullen dat zich richt op de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad.

Dit initiatief, getiteld ‘De Sint-Pietersbasiliek: AI-Enhanced Experience’ is een samenwerking tussen Microsoft en de Kerkfabriek van Sint-Pieter, het instituut van de Heilige Stoel die verantwoordelijk is voor het behoud en onderhoud van de Vaticaanse Basiliek.

Sinds Smith in 2019 het AI for Cultural Heritage-programma van Microsoft lanceerde, heeft het technologieconcern gewerkt aan een aantal projecten die kunst, architectuur en historische locaties digitaal verrijkten door middel van kunstmatige intelligentie.

Graf van Christus

Microsoft heeft het Ancient Olympia-project in Griekenland ontwikkeld, waarbij AI werd gebruikt om de geboorteplaats van de Olympische Spelen digitaal te reconstrueren en zo een meeslepende verkenning van de ruïnes te bieden.

Microsoft werkte ook samen met Iconem om digitale modellen te maken van Mont-Saint-Michel in Frankrijk, waarbij AI en 3D-modellering werden gebruikt om de ingewikkelde details van het 1000 jaar oude katholieke bedevaartsoord vast te leggen.

Andere bedrijven hebben de afgelopen jaren ook virtual reality-ervaringen van historisch belangrijke kerken geleverd, waaronder een meeslepende 3D-tentoonstelling van de Kerk van het Heilig Graf genaamd ‘Graf van Christus’ in het National Geographic Museum in Washington D.C.

Microsoft CEO Satya Nadella sprak onlangs in Rome op 23 oktober nadat het bedrijf een investering van 4,3 miljard euro (ongeveer 4,64 miljard dollar) in Italië had aankondigd voor de komende twee jaar om zijn hyperscale cloud data center en AI-infrastructuur uit te breiden, waardoor de Italiaanse cloudregio een van Microsofts grootste datacenterregio's in Europa wordt en een strategische hub in de verspreiding van AI-innovatie in het Middellandse Zeegebied.

Heilig Jaar 2025

Microsoft kondigde ook een samenwerking aan met de gemeente Rome voor de ontwikkeling van Julia, een op AI gebaseerde virtuele assistent die de meer dan 35 miljoen bezoekers zal helpen die in de Italiaanse hoofdstad worden verwacht tijdens het komende Jubileumjaar 2025.

Jubilerende pelgrims kunnen Julia, een virtuele stadsgids, via WhatsApp vragen stellen over culturele erfgoedlocaties en suggesties doen voor accommodaties en restaurants om de typisch Romeinse en Italiaanse keuken te proeven.

Vaticaan en AI-ethiek

Het Sint-Pietersbasiliekproject zal niet de eerste keer zijn dat het Vaticaan samenwerkt met Microsoft op het gebied van kunstmatige intelligentie. Jaren voor de alom populaire release van het GPT-4 chatbotsysteem, ontwikkeld door de startup OpenAI uit San Francisco, was het Vaticaan al sterk betrokken bij het gesprek over de ethiek van kunstmatige intelligentie, door sinds 2016 meerdere discussies op hoog niveau te organiseren met wetenschappers en tech-executives over de ethiek van kunstmatige intelligentie.