De uitzending van BOOS over The Voice of Holland maakt veel los. Grensoverschrijdend gedrag en zelfs verkrachting vond mogelijk plaats bij het populaire familieprogramma. Het liet volgens schrijver Milou Deelen goed zien dat het beeld van daders vaak anders is dan we denken. "We hebben een beeld van een dader, dat niet klopt."

Daders van seksueel geweld: "Het kan ook je lieve broer, opa of zwager zijn"

Vol ongeloof zaten veel mensen de uitzending van 'BOOS' over 'The Voice of Holland' te kijken. Zo ook schrijfster Milou Deelen die zich de afgelopen jaren veel bezighield met het onderwerp seksueel grensoverschrijdend gedrag. "Echt verschrikkelijk voor deze vrouwen en zo ongelofelijk dapper dat ze hieraan hebben meegewerkt. Echt honderdduizend miljoen keer respect voor hen", aldus Deelen.

Om de zoveel tijd wordt er ergens een beerput opengetrokken

Het is volgens de schrijfster niet verrassend dat er grensoverschrijdende praktijken plaatsvonden bij het bekende familieprogramma. "Om de zoveel tijd wordt er ergens een beerput opengetrokken." Dat gebeurde eerder in de kunstwereld, de turnwereld en bij studenten. "Het gebeurt dus ook bij een programma waar je op vrijdagavond met de hele familie naar kijkt. Ik denk dat we niet er zo verrast over moeten zijn, want het gebeurt overal."

John de Mol

Vooral de uitspraken van The Voice-bedenker en voormalig verantwoordelijke John de Mol in de BOOS-aflevering kregen veel kritiek. De uitspraken: "Ik hoop dat het bij die mensen geen grote impact heeft op de rest van hun leven" en "Als het ze ooit nog eens overkomt, dat ze geleerd hebben onmiddellijk aan de bel te trekken. Omdat de boosdoeners dan eerder aangepakt kunnen worden", lagen flink onder vuur.

Er zijn zoveel mensen die jou een beetje hadden kunnen bijpraten en dat had voor die slachtoffers zoveel gescheeld

Hoogleraar Marjan Olfers vindt het kwalijk dat een machtig mediaman als John de Mol zich niet goed heeft ingeleefd bij de slachtoffers. "Je weet hoe het medium werkt, je weet bijna alles en bij dat hele gebeuren hoe hij zich uit, komt het woord of de inleving bij de slachtoffers bijna niet naar voren", aldus Olfers. "Dan denk ik: jij bent degene die allemaal mensen om zich heen kan verzamelen, juist jij. Er zijn zoveel mensen die jou een beetje hadden kunnen bijpraten en dat had voor die slachtoffers zoveel gescheeld."

Empathie

Slachtoffers hadden volgens Olfers meer gehad aan de empathie van De Mol om te kunnen krijgen wat zij op dat moment nodig hadden van hem. "Want het begint met erkenning. Bij een slachtoffer begint alles bij: er wordt geluisterd, er is erkenning, ik word geloofd. Die empathie is zó belangrijk." "En weet dat het nooit jouw schuld is", vult Deelen aan.

Opvallend vind ik dat hij zegt: 'Ik kan niet geloven dat lieve Marco dat doet'

Daarnaast liet De Mol in het interview met BOOS weten dat hij zich niet kon voorstellen dat zanger Marco Borsato aan kinderen zou zitten. "Opvallend vind ik dat hij zegt: 'Ik kan niet geloven dat lieve Marco dat doet'. Dat is dus het hele probleem", aldus Deelen. "We hebben een beeld van een dader dat niet klopt. Een man die uit de bosjes komt springen of een onbekende, maar heel vaak klopt dat beeld niet", zegt de schrijfster.

Volgens haar moet dat beeld dan ook drastisch veranderen: "We moeten erkennen dat het ook je lieve broer, opa, zwager, vriendin zijn." Olfers vult daarbij aan: "Uit onderzoek blijkt ook dat bekende mensen uit je omgeving waar je je fijn bij voelt, dat die zich schuldig maken. Dat zorgt er ook voor dat het extra zwaar is wanneer dit gebeurt."

Wil je het hele gesprek zien, met daarbij Sara Alaoui-Dekker en Willy van Berlo aan tafel? Bekijk het hieronder.

berlo
14 min 38 s
Deze video op je eigen site plaatsen

De schokkende aflevering van 'BOOS' over misstanden en grensoverschrijdend gedrag binnen ‘The Voice’ staat online. Tim Hofman deed hier met zijn redactie lang onderzoek naar. Aan tafel: hoogleraar Marjan Olfers, journalist Mark Koster, advocaat Wendy van Egmond, Sara Alaoui-Dekker, Milou Deelen en Willy van Berlo, expert seksueel geweld van de Rutgers Stichting.

Schrijf je hier in voor M's nieuwsbrief!