08-07-2020
Hoewel haar partij D66 op medisch ethisch terrein standpunten inneemt die ten diepste door het pauselijk leergezag worden veroordeeld, schrikt Sigrid Kaag er niet voor terug om tot het katholieke volksdeel van Nederland gerekend te worden. Dat liet de minister, op werkbezoek in Rome, dinsdagavond op het Vaticaanse Sint-Pietersplein maar weer eens blijken tijdens een tv-interview met Kruispunt (KRO-NCRV), dat in het najaar wordt uitgezonden

“Ik voel me katholiek, maar ik denk dat veel Nederlanders van mijn generatie of jonger, eigen afwegingen maken. Ik denk dat je je kunt laten inspireren door je opvoeding, door het geloof en door datgene waar de Kerk voor staat. Maar uiteindelijk is iedereen vrij in eigen keuzes en die maak ik ook”, aldus Kaag, die vorige maand aangaf het premierschap te ambiëren. 

Bij D66 kan iedereen volgens haar vrij “in de uiting van zichzelf”. “Vanuit kernwaarden denkend. Individuele ontplooiing. Rechten van eenieder. In mijn geval zeg ik dan: ik ben ook katholiek.”

Als D66’er strijdt ze voor de vrijheid van vrouwen en meisjes om abortus te laten plegen. “Dat zijn keuzes en daar steunen we anderen in. Uiteindelijk gaat het om onderwijs en voorlichting over je seksuele rechten”, zegt de huidige Nederlandse minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. “Daar sta ik ook echt voor als minister en als mens.” Dat de Kerk anders over abortus, euthanasie en zelfdoding denkt, bezorgt haar geen lastig dilemma. “Want anders had ik niet voor D66 gekozen.”

Kaag geeft aan te genieten van Rome, die ze voor het eerst bezocht als gymnasiast. Dat de Eeuwige Stad ook het centrum is van het katholicisme doet haar ook persoonlijk wat. “Voor mij als mens is dat bijzonder omdat ik er goede herinneringen aan heb. Ik ben katholiek opgevoed, dus het geloof is ook onderdeel van mijn persoonlijke cultuur. Dat blijkt uit de manier waarop ik praat, waarop ik naar dingen kijk.” 

Wezenlijk elementen voor haar eigen levensbeschouwing zijn optimisme, hoop en vergeving. “Ik ben niet opgegroeid met de idee van de erfzonde, maar met het beste uit jezelf halen. Maar dat ligt ook in de Nederlandse cultuur. Vanuit elke geloofsrichting vind je de oproep om het goede te doen. Dat is christelijk, joods, islamitisch.”