Nuns from Missionaries of Charity distribute food to the needy on the occasion of “Peace Day“ to mark the death anniversary of Mother Teresa at the Mother House in Kolkata on September 5, 2021.

New Delhi, 8 januari 2021 - De federale regering van India heeft het verbod op donaties aan de door Moeder Teresa gestichte congregatie Missionaries of Charity opgeheven. Dat betekent dat de zusters opnieuw geld mogen aanvaarden van donateurs uit het buitenland, meldt UCAnews. Sunita Kumar, woordvoerster van de congregatie, toonde zich verrast en opgelucht.

De hindoe-nationalistische regering in New Delhi had het verbod op donaties op 27 december ingesteld. Als reden werd opgegeven dat de religieuze congregatie niet langer voldeed aan bepaalde criteria. De Missionaries of Charity beheren opvangtehuizen voor armen en daklozen in heel India. Volgens de krant The Hindu heeft de congregatie in India in het begrotingsjaar 2020/21 750 miljoen Amerikaanse dollar (662 miljoen euro) uit het buitenland ontvangen.

Na het verbod van de regering vreesde men dat de Missionarissen van Naastenliefde in de toekomst niet langer in staat zouden zijn veel van hun werk te financieren. Waarnemers beschouwden het besluit als een verdere intimidatie van christenen in India.

Moeder Teresa, die afkomstig is uit wat nu Noord-Macedonië is, werd wereldwijd beroemd door haar werk voor de armen, daklozen, zieken en stervenden in India. Daarvoor ontving zij de Nobelprijs voor de Vrede van 1979. Moeder Teresa overleed op 5 september 1997 In Kolkata, deelstaat West-Bengalen. De Indiase regering gaf haar op 13 september 1997 een staatsuitvaart. Teresa van Calcutta werd in 2003 zaligverklaard en in 2016 heiligverklaard.