Het spelprogramma ‘Wie is de Mol?’ is gestart! Het is alweer het 22e seizoen waarin dit keer elf, in plaats van tien, kandidaten meedoen. Een van die deelnemers is uiteraard dé Mol. Margriet van der Linden was dat in 2015 en presenteerde een tijd Moltalk. Hoe was het voor haar om de Mol te zijn?

Margriet glimlacht breedt en steekt beide duimen omhoog. “Dat is gewoon superleuk!”, zegt ze als haar wordt gevraagd hoe het was om de Mol te zijn. “Achteraf denk je: het is ook een beetje neurotisch gedrag.” Zo legt ze uit: “Als Mol weet je echt nagenoeg alles, ter plekke gebeurt wel eens wat, maar uiteindelijk weet je toch wat er staat te gebeuren.” Ze vertelt dat het allemaal met controle heeft te maken. “Maar mensen, het is zo goed om het los te laten”, grapt ze.  

Tips om de Mol te ontmaskeren

“Je moet gewoon goed kijken. Niet per se, wie deed wat met welke emmer of stuk hout. Dat zal allemaal wel. Het is vooral dit hè…”, zegt ze terwijl ze wijst naar haar gezicht. “Let goed op tijdens de executie wie wat doet. Dan kun je je bedenken niet alles is te zien, dat is ook waar. Maar tóch kun je er wel iets uithalen.”

Die met een uitbundige reactie, hou die in de gaten

“Natuurlijk zijn er altijd mensen die zenuwachtig zijn voor het praatje voor de groep. Dat heb je altijd hè”, zegt Margriet. “Als iemand zegt, jongens doe even een voorstelrondje, dan zijn er mensen die denken ‘oh god, over vijf mensen ben ik’, dat bestaat.” Volgens Margriet hebben de kandidaten dat ook. “Vergis je niet, zij zijn ook zenuwachtig.” En daar heb je veel aan. “Degene die eigenlijk niet zo zenuwachtig is”, begint ze. “Die dus van tevoren vanalles weet”, fluistert ze tussendoor. “Houd die in de smiezen.”

Bijna betrapt?

“Ongetwijfeld word je als mol bijna betrapt. Laat het alleen al zo zijn, omdat je van jezelf denkt, dat de hele tijd mensen denken, dat jij het bent. Dat hoort er ook bij hè, een soort paranoia light krijg je er ook van.” Dat is dan ook een reden om geen mol te willen zijn. “Totdat je door gaat hebben dat het allemaal geen ene reet uitmaakt”, legt Margriet uit. 

“Toen die afleveringen destijds liepen werd ik wel eens in de supermarkt aangesproken. Iemand zei: ‘Ja, ik weet het al, jij bent de mol’. Toen zei ik: ‘Ja dat klopt! Niet verder vertellen hè? En als je het dan toch weet, mondje dicht.’” Ze vervolgt: “Dan kijken ze je, over de appels heen zo aan…”. Margriet trekt een mysterieus gezicht en zegt: “Dat is goed!”

Bekijk ook:

Favoriete Mol aller tijden

“Vind ik een hele lastige, want iedereen is en doet het verschillend. Al is het spel hetzelfde, iedereen vult het altijd anders in. Ik word in ieder geval altijd vrolijk van chagrijnige mensen, want dat is toch het echte leven. Dus dat vind ik in een mol ook fijn om te zien.”