In een sloot bij een Haagse woonwijk is de hoogste PFAS-overschrijding in Nederland gevonden, bleek uit een analyse van Pointer. Bewoners wisten van niks en reageren geschokt op de radio-uitzending begin juli. Het hoogheemraadschap heeft de sloot inmiddels afgesloten.

In 2021 is bij een meting in de sloot op het bedrijventerrein Forepark naast de waterrijke woonwijk Leidschenveen een gehalte van 180 nanogram PFOS per liter geconstateerd. Dat is ruim 25.000 keer de grenswaarde die het RIVM veilig acht voor oppervlaktewater. PFOS is een PFAS-soort, een groep giftige stoffen die onder meer het immuunsysteem aantast en kanker kan veroorzaken. De meting is in 2021 verricht door het Hoogheemraadschap Delfland, maar die hing de uitzonderlijke uitslag niet aan de grote klok.

Bewoners en andere media reageerden geschokt. ‘Goed mis in sloot Haagse woonwijk’, kopt bijvoorbeeld het AD. 'Ons vertrouwen is ernstig geschaad', vertelt Niels Hunck van de bewonersorganisatie aan Den Haag FM. De Volkskrant spreekt van de vieste sloot van Nederland.

Nieuwe metingen 
Naar aanleiding van de uitzending van Pointer deed het hoogheemraadschap nieuwe metingen in de sloot. Daaruit blijkt dat er minder PFOS in het water zit dan eerde gemeten, wel zijn er nog meer schadelijke PFAS-stoffen aangetroffen. Om verdere verspreiding van het vervuilde water te voorkomen, besloot het hoogheemraadschap de sloot voorlopig af te sluiten. 

Partijen Zuid-Holland willen duidelijkheid 
Na de uitzending besluit een aantal politieke partijen in Zuid-Holland de provincie vragen te stellen over de vervuiling van bodem en water. SP, ChristenUnie, D66, PvdA, GroenLinks, CDA, SGP, BBB, Volt, PVV, PvdD en VVD willen onder meer weten of de provincie en betrokken gemeenten worden geïnformeerd over het "type verontrustende metingen", zoals is gedaan in Leidschenveen.

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

keuringsdienst_van_waarde_2023_persfoto_groep_door_stijn_ghijsen.jpg