In de documentaire Liefsteling maak je van dichtbij de uitdaging mee waar Hetty (76) als geliefde en als mantelzorger van Jeanne (91) voor komt te staan. Documentairemaker Eva van Barneveld volgde het stel vanaf het voorjaar van 2019 tot en met het najaar van 2021. Tijdens deze ingrijpende, maar ook mooie jaren, bleef de liefde ondanks alles overeind. Wat dreef Eva om dit liefdesverhaal vast te leggen?  

Met Liefsteling probeert Eva een film te maken die ook jongere mensen aan kan spreken. Iets wat makkelijk bereikt wordt, mede dankzij de speelse en jeugdige persoonlijkheden van Hetty en Jeanne. De geliefden maken uitstapjes, dansen op het strand en genieten vols van muziek, cultuur en vooral van elkaar. Het kleurrijke leven van Hetty en Jeanne wordt door Eva op een luchtige maar ook intieme manier vastgelegd. In Liefsteling zie je hoe dementie steeds meer grip op het leven van Jeanne, maar ook op Hetty krijgt, die moet aanzien hoe haar ‘liefsteling’ veranderd wordt door de ziekte.  

Door zowel de moeilijkheden van dementie als de mooie momenten van liefde vast te leggen, wil Eva de boodschap overbrengen dat het leven altijd kleurrijk kan zijn. “Met Liefsteling wil ik laten zien dat je zelf kan bepalen hoe je het leven wilt vormgeven- onafhankelijk van je leeftijd”.  

Zij hebben altijd een grote indruk op mij gemaakt

Oude bekenden 

Eva ontmoet Jeanne en Hetty op een camping. Naarmate Eva ouder wordt, krijgt ze vooral via haar moeder te horen hoe het met het koppel gaat. Jeanne is aan het dementeren, krijgt ze te horen. Eva besluit om langs te gaan. “Zij hebben altijd een grote indruk op mij gemaakt toen ik jong was”. Eva ziet hoe Jeanne langzamerhand veranderd en hoe Hetty hiermee worstelt. Ze moet altijd voor twee denken. Maar niet voor haar ‘liefsteling’ zorgen is geen optie. Hetty is geduldig en liefdevol met Jeanne. Ook wanneer Jeanne een roze broek aantrekt terwijl ze haar dansbroek al aan heeft. Samen gaan ze nog altijd positief en kleurrijk door het leven. “Ik vond het een mooie gedachte om dit vast te leggen, omdat er tussen de ellende ook heel veel moois zat”.  

Eva vindt het belangrijk om in haar werk de mooie kant van iemand te laten zien, ondanks de uitdagingen die ze meemaken. De uitdagingen zijn een onderdeel van wat iemand mooi maakt. “Ik wilde vastleggen wie Jeanne nog wél is, ondanks de dementie." 

Uitdagingen  

Eva vond het uitdagend om een balans te vinden tussen haar redenen van bezoek. “Schakelen tussen filmen en op bezoek zijn vond ik af en toe uitdagend”. Soms gebeurde er iets tijdens een bezoekje, wat Eva kon vastleggen voor ‘Liefsteling’. “Zodra zoiets gebeurde, moest ik opeens afstand nemen, dat was wel lastig”. Ondanks de uitdagingen, is het Eva gelukt om de mooie momenten tussen Hetty en Jeanne over te brengen naar de kijker op een intieme manier. Zoals wanneer Hetty en Jeanne knuffelen in bed, of zich klaarmaken om te gaan slapen. Het voelt alsof je als kijker in de kamer bent. 

Liefde is een afweging tussen aanpassen en jezelf blijven

Liefsteling   

De grote boodschap die Eva wil overbrengen naar de kijker is dat bij er bij dementie nog veel verbondenheid mogelijk is. “Ook al ben je oud en dement, je kan het leven altijd kleur geven”. In Liefsteling zie je hoe liefde een afweging is tussen aanpassen en meebewegen, maar ook jezelf blijven. Eva hoopt dat de kijker ziet hoe liefde overal zit. “Liefde zit in de kleinste dingen, dit maakt het leven zo mooi”. Eva heeft veel van Hetty en Jeanne geleerd. Niet alleen dat je tot het uiterste moet genieten van het leven, maar ook van de liefde. “Hetty heeft mij geleerd hoe belangrijk het is om in zo’n situatie jezelf te blijven. Anders houd je het niet vol. Jeanne heeft mij geleerd om te investeren in goede herinneringen en mooie ervaringen”.