In de 2Doc: Dying to live kijkt huisarts Mirjam Willemsen (48) de dood elke dag in de ogen. Ze begeleidt mensen in hun laatste levensfase, maar is zelf ook ongeneeslijk ziek. In de tijd die haar nog rest, doorbreekt ze met tomeloze inzet het taboe rond doodgaan. Dit om de levenseindezorg te verbeteren.

Onvermoeibare inzet 

In het Limburgse Heerlen zet Mirjam zich al 15 jaar onvermoeibaar in om haar patiënten de moed en kracht te geven om ook in hun laatste maanden en weken ten volle te leven. Ze wil hen graag waardig en comfortabel afscheid laten nemen van het leven. Zelfs wanneer dat alleen nog maar kan met palliatieve sedatie of euthanasie.

Een anker

Voor haar patiënten is Mirjam het anker in de laatste levensfase, zoals voor bouwvakker Rob Stolk die door uitgezaaide kanker steeds sterker beperkt wordt. Of de net gepensioneerde Albert Vankan die naar eigen zeggen een leuk leven heeft gehad. Hij wil zelf bepalen wanneer en hoe hij gaat, dat wil hij niet overlaten aan ‘die rotziekte’. En voor mevrouw Mertens, die laat vastleggen dat ze bij ernstige ziekte niet meer behandeld wil worden.

'We moeten het levenseinde een deel van het leven maken'

Oog in oog met het leven

Mirjam heeft een duidelijke visie: 'We duwen alles wat met ziekte en de dood te maken heeft te veel weg in ons dagelijks leven, daardoor zijn we er helemaal niet op voorbereid. Er wordt bijna nooit over gepraat. We moeten het levenseinde een deel van het leven maken, in plaats van er steeds omheen te draaien of het te negeren.'

'Daarom is het belangrijk om onze wensen tijdig kenbaar te maken aan onze dierbaren en onze zorgverstrekkers. Zodat zij nooit die moeilijke keuzes voor ons moeten maken', voegt Mirjam toe.  

Mirjam Willemsen met een patiënt
Mirjam in het ziekenhuis voor een scan

Lotgenoot

Mirjam is niet alleen hun vertrouwde arts, maar ook een lotgenoot van haar palliatieve patiënten. Zelf kreeg ze onverwacht de diagnose longkanker stadium 4. Als patiënt ervaart ze aan den lijve wat er allemaal beter kan en moet in de levenseindezorg.

Dokters zijn niet opgeleid in omgaan met de dood en vermijden het gesprek over doodgaan. Terwijl ze zich focussen op scans en de ziekte, hebben ze te weinig oog voor de wensen en behoeften van de mens die voor hen zit.

De 2Doc: Dying to Live is donderdag 16 maart te zien om 22.18 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

Dying to Live is geregisseerd door Bart Beckers en Mariska Beckers en geproduceerd door Tellavision Productions in samenwerking met KRO-NCRV en VRT. De documentaire is gerealiseerd met steun van KWF Kankerbestrijding, Palliatieve Zorg Nederland, Limburg Film Fonds en L1.