03-09-2019

Bijna twee eeuwen na de stopzetting van de bierproductie kondigen de norbertijnen van abdij van Park in Heverlee (Leuven) vandaag aan dat er opnieuw bier wordt gebrouwen binnen de muren van hun abdij. Ze borduren daarmee voort op een traditie die uit de middeleeuwen stamt. 

De norbertijnen werden in 1797 tijdens de Franse overheersing gedwongen hun abdij te verlaten. De gronden en goederen werden geconfisqueerd. Hoewel de religieuzen later naar hun abdij konden terugkeren, werden de brouwketels in 1828 als oud ijzer verkocht. 

Het eerste bier dat in de nieuwe ketels is gebrouwen heet Libertus, genoemd naar de invloedrijke abt Libertus De Paepe die van 1648 tot 1682 de abdij bestuurde. Voor toekomstige bieren volgen namen van personen die veel hebben betekend voor het klooster in Heverlee. 

Voor de productie van de bieren worden biogranen gebruikt. Elk bier zal zijn eigen kleur, smaak en aroma hebben. De bieren zijn ongefilterd en niet gepasteuriseerd. Ze gisten na op de fles.

bron: Kerknet