Amsterdam, 9 november 2021 - Negentien prominente Nederlandse katholieken hebben in samenwerking met Amnesty International in een brief aan de Poolse minister van Justitie en procureur-generaal hun zorgen uitgesproken over het lot van drie vervolgde lhbti+-activisten.

Elzbieta Podlesna, Joanna Gzyra-Iskandar en Anna Prus werden in juli 2020 aangeklaagd voor het verspreiden van posters met daarop de Zwarte Madonna van Częstochowa, de icoon van de nationale patrones van Polen, afgebeeld met een aureool in regenboogkleuren, het internationale lhbti+-symbool. 

Een Poolse rechtbank sprak de drie vrouwen op 2 maart 2021 vrij van het “beledigen van religieuze gevoelens”. Maar de aanklager ging in hoger beroep tegen de vrijspraak. De drie moeten op 10 november weer voor de rechter komen. Ze kunnen tot twee jaar cel krijgen.

De brief is onder ondertekend door onder anderen de provinciaal-oversten van de Nederlandse franciscanen, dominicanen en montfortanen, respectievelijk Theo van Adrichem, René Dinklo en Peter Denneman. Ook de abten van de trappisten in Berkel-Enschot en van de norbertijnen in Heeswijk-Dinther, Bernardus Peeters en Denis Hendrickx, plaatsten hun naam onder aan de oproep. 

“De aanklacht tegen de drie vrouwen is voor ons onbegrijpelijk en ronduit schokkend. Wij kennen geen krachtiger symbool van ontferming en bescherming dan juist Maria. Zij staat voor onvoorwaardelijke liefde: alle mensen die in nood verkeren, oud of jong, man of vrouw, arm of rijk, lhbt’er of niet, kunnen zich tot haar wenden, om bij haar troost en ondersteuning te vinden. Niet voor niets draagt zij ook de bijzondere naam ‘Maria Toevlucht’, schrijven de verontruste Nederlandse katholieken.

‘Wij zijn bovendien van mening dat de drie vrouwen met de Madonna met regenboog-aureool op een heel krachtige en mooie manier hebben laten zien dat de katholieke kerk liefdevol en respectvol met lhbt’er moet omgaan. Meer nog: dat het juist de taak van de katholieke kerk is om ook lhbt’ers te beschermen en te ondersteunen daar waar zij gediscrimineerd en gemarginaliseerd worden, en hun een toevlucht te bieden.”

De drie vervolgde vrouwen betuigden met de posters hun solidariteit met de lhbti+’ers, die in Polen steeds vaker worden uitgesloten en gediscrimineerd, onder meer doordat gemeenten speciale zones instellen die vrij zouden zijn van de zogenaamde “lhbti-ideologie”.