Den Haag, 21 april 2025 – Veel Nederlandse bewindslieden en parlementariërs hebben op sociale media hun waardering uitgesproken over het pontificaat van paus Franciscus, die vanochtend is overleden.
Minister-president Dick Schoof herdenkt paus Franciscus met “diep respect”, laat hij weten op X. “Met zijn diep doorleefde soberheid, dienstbaarheid en medemenselijkheid was paus Franciscus een voorbeeld voor zeer velen, ook voor niet-katholieken”, aldus de premier. Franciscus “was in alles een mens onder de mensen”, zegt Schoof. “De katholieke wereldgemeenschap neemt afscheid van een leidsman die de noden van deze tijd zag en benoemde.”
Met de dood van paus Franciscus heeft de wereld “een gewaardeerde leider en inspiratiebron” verloren. Dat zegt buitenlandminister Caspar Veldkamp op X. “Op het wereldtoneel benadrukte hij het belang van zorg voor het milieu en werkte hij onvermoeibaar voor armoedebestrijding en wereldvrede.” De NSC-bewindsman roemt daarnaast de betekenis van paus Franciscus voor de kerk zelf. “Onder zijn leiding werd de Rooms-Katholieke kerk een meer inclusieve gemeenschap, waar iedereen zich welkom voelt. Ook bevorderde hij de interreligieuze dialoog.”
Met de dood van paus Franciscus verliest de katholieke kerk “haar geliefde en alom gerespecteerde leider”. Dat zegt PVV-leider Geert Wilders op X. “Mijn gedachten gaan nu uit naar de Rooms-Katholieke kerk en iedereen in de wereld die hem nu mist”, aldus de leider van de grootste partij in de Tweede Kamer.
Justitieminister David van Weel ontmoette paus Franciscus een dag voor diens dood in Rome, laat hij op X weten. “Een heel bijzonder moment”, aldus de VVD-bewindsman. Van Weel noemt de dood van de paus verdrietig nieuws. “Mijn gedachten zijn bij allen die geraakt zijn door zijn overlijden.”
De wereld verliest met het overlijden van paus Franciscus “een geestelijk leider die voor velen van betekenis was”. Dat zegt VVD-leider Dilan Yeşilgöz in een bericht op X. “Mijn gedachten zijn bij de Rooms-Katholieke gemeenschap wereldwijd en allen die rouwen”, aldus Yeşilgöz.
BBB-leider Caroline van der Plas noemt de dood van Franciscus “een schrik” en “verdrietig nieuws”. “Een bijzondere man die geliefd was bij velen en een paus die de katholieke kerk fundamenteel veranderde. Rust in vrede”, aldus Van der Plas op X.
GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans zegt bedroefd te zijn over de dood van paus Franciscus. “In zijn lange leven heeft hij het opgenomen voor de armsten en meest kwetsbaren”, aldus de leider van de grootste oppositiepartij in de Tweede Kamer. Franciscus “trachtte de kerk van de oerconservatieve lijn te krijgen, soms met succes”, brengt Timmermans ook in herinnering. “Hij was warm, begripvol en invoelend. Een mensenmens. Rust zacht.”
CDA-leider Henri Bontenbal is “verdrietig” over de dood van paus Franciscus. “Deze paus gaf de Katholieke Kerk een menselijk gezicht”, aldus de christendemocraat in een reactie op X. De christendemocraat noemt met name de rondzendbrief met de titel Laudato si’ die paus Franciscus in 2015 wijdde aan de milieu- en klimaatproblematiek. Dit geschrift “heeft velen, ook mij, zeer geïnspireerd om op te komen voor de schepping en de armen”.
ChristenUnie-leider Mirjam Bikker is “dankbaar” voor het voorbeeld van paus Franciscus “van een leven vol hoop”. De politica leeft mee “met allen die geraakt zijn door zijn overlijden”. De paus heeft geleefd “in navolging van Jezus”, schrijft Bikker. “Zo liet hij zien wat barmhartigheid, gerechtigheid en hoop betekenen voor de kerk en voor de wereld.”
Paus Franciscus gaf de katholieke kerk “een nieuwe stem”. Dat zegt D66-leider Rob Jetten in op X. “Met zijn pleidooi voor compassie, gelijkwaardigheid en zorg voor onze planeet bracht hij vooruitgang naar het Vaticaan. Hij zal door velen gemist worden.”
Jan Paternotte, de buitenlandwoordvoerder van de D66-fractie, is lovend én kritisch over de overleden paus. “De eerste paus die echt met een aantal onverdraagzame tradities durfde te breken, de kerk verbond met de armen en katholieken aanmoedigde de klimaatcrisis serieus te nemen. En een paus die vond dat Oekraïne de agressor Poetin tegemoet moest komen.”