Hilversum, 30 augustus 2024 - Uit een nieuwe studie zou blijken dat de bloedvlekken op de Lijkwade van Turijn overeenkomen met marteling en kruisiging van Jezus Christus zoals beschreven in de evangeliën.

De Italiaanse onderzoeker Giulio Fanti hield zich eerder al met meer dan 50 studies over de Lijkwade van Turijn bezig en heeft ook boeken over het onderwerp gepubliceerd. 

Onderwerp van discussie

De lijkwade is een doek waarvan velen geloven dat het werd gebruikt om het lichaam van Christus na zijn dood aan het kruis in te wikkelen. Op het doek staat de afdruk van het lichaam en gezicht van een man. 

Het doek wordt bewaard in de Kapel van de Heilige Lijkwade in Turijn (Italië) waar veel katholieken het vereren als een heilig relikwie van de kruisiging van Christus. 

De afgelopen decennia was de lijkwade geregeld onderwerp van discussie. Sommige academici verdedigen de authenticiteit ervan, terwijl anderen beweren dat het een middeleeuwse vervalsing is.

Het Vaticaan heeft geen officieel standpunt over de authenticiteit ervan.

Verschillende stroomrichtingen

Volgens Fanti's studie tonen de bloedvlekken aan de zijkant en de voorkant van de lijkwade bloed dat in drie verschillende richtingen stroomt: verticaal met het lichaam in een rechtopstaande positie; onder een hoek van 45 graden en horizontaal met het lijk op zijn zij. 

Ook laten enkele stroompjes zien dat er een plotseling een verandering van richting was: waarschijnlijk op het moment dat het lijk werd verplaatst. 

Bloedvlekken

Verder concludeert de onderzoeker dat de drie verschillende kleuren bloed duiden op drie verschillende soorten bloed. Hij noemt “postmortale bloedlekkage” door het verplaatsen van het lichaam; “premortale bloedvlekken” die waarschijnlijk optraden “toen Jezus nog aan het kruis genageld was” en “lekken van bloedserum”.

De onderzoeker voegt toe dat de vlekken lijken te wijzen op geselsporen als gevolg van de geseling van Jezus. De hoeveelheid bloed komt overeen met de hoeveelheid bloed die het gevolg zou zijn van de wonden die in de evangeliën worden beschreven.

Doodsoorzaak 

Bovendien wijzen de nanodeeltjes die in het bloed zijn gevonden -herkenbaar als creatinine - op de zeer zware marteling die Jezus heeft ondergaan. 

Ook het veronderstelde hoge ureumgehalte in een deel van het bloed duidt volgens de onderzoeker op een nierfunctiestoornis of -blokkade. Dit is een aandoening die in verband wordt gebracht met de intense geseling in het gebied van de nieren.

"Deze nierfunctiestoornis, die ook wordt verergerd door langdurig vasten, suggereert de extreme moeilijkheden die Jezus had met het uitwisselen van zuurstof, wat hoogstwaarschijnlijk resulteerde in extreem moeizame ademhaling", aldus de studie.

"Jezus moest zijn ademhaling aanzienlijk verhogen en als gevolg daarvan ging zijn hartslag omhoog.  Het leidde tot een hartaanval als de belangrijkste oorzaak van zijn dood."