Ongekende gastvrijheid in nieuw seizoen Nederland geeft thuis

Vanaf maandag 26 september laat KRO-NCRV in Nederland geeft thuis zien hoe Nederlanders hun harten en huizen openstellen voor mensen in nood.

Honderden mensen die op de grond slapen voor de hekken van het aanmeldcentrum in Ter Apel. In de afgelopen weken leidden de beelden op tv hiervan tot schaamte, frustratie en ongeloof. Hoe was dit mogelijk in een land als Nederland? De asielprocedure veranderde deze zomer in een asielcrisis. 

De opvang hangt nu met pleisters en noodverbanden aan elkaar, maar tegelijkertijd ontstaan er ook mooie particuliere initiatieven. Nederland geeft thuis laat zien hoe Nederlanders hun harten en huizen opstellen voor mensen in nood. Het toont de kracht van onze samenleving, inspireert en draagt zo bij aan de oplossing van een maatschappelijk probleem. Want morgen kan liever.

In tien portretten laat Nederland geeft thuis zien hoe Nederlanders zich ontfermen over mensen in kwetsbare situaties. Hoe opvang wordt gezocht en gevonden voor mensen uit alle windstreken. En hoe het de Oekraïners en hun gastgezinnen vergaat, nu ze al meer dan een half jaar in Nederland zijn. Wat betekent het om een thuis te geven aan mensen die huis en haard hebben verlaten?

Nederland geeft thuis
Nederland geeft thuis

De dynamiek, na de massale steun voor Oekraïense vluchtelingen, is nu anders, maar de creativiteit om onderdak te vinden is noodgedwongen nog groter. Particulieren die ruimte zoeken, kerken die crisisopvang verlenen en met hulp van vrijwilligers honderden asielzoekers opvangen.

Lokale kerkgemeenten zijn vaak zeer actief met hulp aan asielzoekers en statushouders. Kerk in Actie is samen met hen actief op zoek naar een structurele oplossing in samenwerking met lokale overheden. Jurjen De Groot, directeur Kerk in Actie: 'Wij geloven in de kracht van kleinschaligheid. Je biedt mensen een menswaardig bestaan als je hen bij naam kent en hen opneemt in de gemeenschap. Wij voelen ons door God geroepen om vreemdelingen te verwelkomen, hen te helpen en voor hen te zorgen.'

Nederland geeft thuis wordt gemaakt in samenwerking met Kerk in Actie en met Kansfonds, het maatschappelijk fonds dat werkt vanuit de overtuiging dat iedereen recht heeft op een thuis: een dak boven je hoofd, voldoende geld om van te leven en het gevoel erbij te horen. Daarom helpt Kansfonds de samenleving om thuis te geven, zodat mensen in kwetsbare situaties niet buitengesloten raken.

Nederland geeft thuis is te zien vanaf maandag 26 september om 19.05 uur bij KRO-NCRV op NPO 2