Boston, 3 november 2024Onlangs is monseigneur Richard Henning aangetreden als nieuwe aartsbisschop van Boston. Het aartsbisdom Boston in Massachusetts is een van de voornaamste diocesen van de Verenigde Staten. In 2002 brak daar het grote Amerikaanse pedofilieschandaal uit.

De 60-jarige Henning nam op 31 oktober de zetel in de Kathedraal van het Heilig Kruis in bezit. Daarmee werd hij officieel de tiende diocesane bisschop en zevende aartsbisschop-metropoliet van Boston. Hij is de 80-jarige kardinaal Seán O'Malley opgevolgd, die in 2003 was aangetreden en afgelopen zomer met emeritaat ging.

Aan de installatie-mis namen 1.400 mensen deel, onder wie de Franse kardinaal Christophe Pierre, apostolisch nuntius in de Verenigde Staten, vijf andere kardinalen, vijf aartsbisschoppen, meer dan vijftig bisschoppen en bijna vijfhonderd priesters, religieuzen, diakens en seminaristen.

De viering werd bijgewoond door burgemeester Michelle Wu van Boston, evenals politici en leiders uit het lokale bedrijfsleven.

O'Malley

Nuntius Pierre bedankte de emeritus aartsbisschop O'Malley voor “alle manieren waarop u dicht bij God en Gods volk bent geweest” in zijn 40 jaar als bisschop en in 21 jaar als aartsbisschop van Boston. De opmerkingen werden beantwoord met een staande ovatie voor O'Malley. Hij was het die als opvolger van kardinaal Bernard Law een grote bezem door het aartsbisdom moest halen. Paus Franciscus maakte hem bovendien voorzitter van de Pauselijke Commissie voor de Bescherming van Minderjarigen, wat O'Malley nog steeds is.

Nadat de nuntius de pauselijke benoemingsbul had voorgelezen, werd deze getoond aan het College van Consultoren van het aartsbisdom, die het pauselijke zegel bekrachtigden. Nadat de bul was geaccepteerd, ging Henning op de cathedra zitten, waarmee hij feitelijk de aartsbisschop van Boston werd.

Seksueel misbruik

In zijn homilie sprak aartsbisschop Henning over gemeenschappen en families waar solidariteit en compassie aanwezig zijn, en de hoop die daarin bestaat. Vervolgens sprak hij, bij wijze van voorbeeld, specifiek over het voorbeeld dat is gesteld door slachtoffer-overlevenden van seksueel misbruik door geestelijken van het aartsbisdom.

“De kerkgemeenschap van Boston is in zekere zin een gewonde kerk omdat er niet met mededogen en genezing is gehandeld. Zonden tegen onschuldigen,” zei Henning. “We zijn dank verschuldigd aan de slachtoffer-overlevenden die hun verhaal vertelden, want zij hebben geholpen om nieuwe generaties te beschermen door hun moed en door hun profetische waarheid aan ons te vertellen, en door hun geloofsbeleving en hun vermogen tot compassie en solidariteit, van naastenliefde.”

Loopbaan

Richard Garth Henning werd op 17 oktober 1964 geboren en getogen in Rockville Centre, New York. Zijn vader was brandweerman en zijn moeder verpleegster. Op 27-jarige leeftijd werd hij priester gewijd voor het bisdom Rockville op Long Island. In 2000 behaalde hij in Washington zijn licentiaat in de Bijbelse theologie. In 2007 promoveerde hij in Rome tot doctor. Daarna werd hij docent aan een grootseminarie in Huntington, waarvan hij in 2012 rector werd. In 2018 werd hij tot bisschop gewijd nadat hij was benoemd tot hulpbisschop van zijn thuisdiocees. Eind 2022 werd hij bisschop van Providence, Rhode Island. Op 5 augustus van dit jaar benoemde paus Franciscus hem voor Boston.