Utrecht (ANP) 31 mei 2022 - In Utrecht opent overmorgen een nieuwe historische attractie waarin de bezoeker een tijdreis maakt naar het begin van de stad Utrecht in 1122. Op die locatie, in Paleis Lofen, kreeg Utrecht precies 900 jaar geleden van keizer Hendrik V stadsrechten. Een deel van de gewelven van het verwoeste middeleeuwse gebouw is blootgelegd en is vanaf 3 juni te bezoeken. Enkele opgravingen uit de twaalfde eeuw die er zijn tentoongesteld, herinneren aan die periode.
Burgemeester Sharon Dijksma mag Paleis Lofen samen met wethouder Anke Klein en commissaris van de Koning Hans Oosters openen. Het originele document van de stadsrechten wordt dan een eindje verderop tijdelijk tentoongesteld in Het Utrechts Archief. De Domstad viert tot en met de viering van Sint-Maarten (de beschermheilige van de stad) op 11 november het 900-jarig bestaan met diverse activiteiten.
Lofen, een palts van de Rooms-Duitse keizers, raakte verwoest tijdens een grote brand in 1253. Eeuwenlang zat de onderste laag van het gebouw verborgen onder panden die later op de restanten werden gebouwd, zoals het middeleeuwse Lofen ook op de resten van een Romeins fort stond. Pas ruim 700 jaar later werd het herontdekt, maar de laatste tientallen jaren werd het vooral gebruikt als opslag van een bakkerij, van drankflessen en andere goederen.
Het toegankelijk maken van de overblijfselen van het keizerlijk paleis - een rijksmonument - is een initiatief van stichting DOMunder. Lofen was in het verleden verbonden aan de Domkerk. De initiatiefnemers verwachten dat de locatie nog vele schatten zal prijsgeven. De grond wordt de komende periode steeds stukje voor stukje verder afgegraven. Het Domplein is ook een archeologisch rijksmonument én werelderfgoed.
DOMunder geeft de bezoeker onder de grond een inkijkje in 2000 jaar Domplein. Het toont verschillende aardlagen en bodemvondsten.