Assisi, 3 december 2020 - Broeder Mauro Gambetti O.F.M. Conv. is een van de dertien mannen die afgelopen zaterdag tot het kardinalaat werden verheven. De Italiaan moet nog erg wennen aan zijn nieuwe status, zegt hij in een vandaag gepubliceerd interview met de website DomRadio.de van het aartsbisdom Keulen.
Kardinalen zijn de prinsen der kerk, die worden aangesproken met ‘Eminentie’. “Eerlijk gezegd bevalt me die titel niet. Noem me liever bij m’n naam, dat is eenvoudiger”, zegt de 55-jarige Gambetti. “Het is belangrijker dat mensen met elkaar kunnen opschieten en dat ze weten wie ik ben. Niet de functie of taak binnen de kerk is belangrijk, maar de persoonlijkheid die erachter zit.”
Mauro Gambetti werd op 27 oktober 1965 geboren in de gemeente Castel San Pietro Terme, provincie Bologna. Hij studeerde af in de werktuigbouwkunde aan de Universiteit van Bologna. Daarna vervulde hij zijn militaire dienstplicht in de provincie Bergamo. Intussen was hij zich sterk aangetrokken gaan voelen tot de franciscaanse spiritualiteit. Op zijn 26ste besloot hij in te treden bij de Orde der Minderbroeders Conventuelen. Zes jaar later legde hij zijn plechtige religieuze geloften af. Op 8 januari 2000 werd hij tot priester gewijd.
Custos van Assisi
Pater Gambetti kreeg verschillende bestuursfuncties binnen zijn orde. Op 22 februari 2013 werd hij door de minister-generaal van de conventuelen benoemd tot overste van de Algemene Custodie van het Heilig Convent van Sint-Franciscus in Assisi voor een periode van vier jaar. Na het verstrijkem daarvan werd hij opnieuw voor vier jaar aangesteld tot custos-generaal van Assisi. Zijn ambtstermijn zit er dus bijna op.
Op 25 oktober hoorde hij tot zijn grote verbazing dat paus Franciscus van plan was hem kardinaal te creëeren. Hij kan slechts gissen waarom de Heilige Vader nu juist hem koos. “Ik kan me voorstellen dat dit komt door de nauwe band tussen de boodschap van Sint-Franciscus van Assisi en het pontificaat van Franciscus, en ik behoor tot de familie van de heilige Franciscus van Assisi. Een andere mogelijke reden zal zijn dat paus Franciscus waarden als menselijkheid, broederschap en hulpvaardigheid ten opzichte van de armen en de behoeftigen wil versterken.”
Voordat Gambetti kardinaal werd, moest hij nog wel eerst tot bisschop worden gewijd. Dat gebeurde op 22 november in de Sint-Franciscusbasiliek in Assisi, de pelgrimskerk die wordt beheerd door de custodie waarvan hij nog de overste. “Ik was nogal emotioneel en geestelijk geraakt door de bisschopswijding. Ik heb het echt ervaren als een sacrament. Op het moment van mijn aanstelling als kardinaal voelde ik een diepe vrede en ik geloof dat ik deel uitmaak van het plan van de Heer. De Heer heeft mij uitgekozen en opgeroepen voor dit ambt. Ik vertrouw op zijn leiding, zijn geest en zijn licht. Het vult me met innerlijke vreugde en ik voel ook de vreugde van mijn medemensen”, zegt hij tegenover DomRadio.
“De benoeming tot kardinaal maakt me erg blij, ook al weet ik dat het mijn leven radicaal zal veranderen. Ik heb tot nu toe in de gemeenschap van de Franciscaner Orde geleefd en ik moet me nu voorbereiden op het verlaten van deze gemeenschap. Voor mij is dit een offer dat ik moet brengen en ik ben me bewust van de verantwoordelijkheid die ik in de toekomst zal hebben. Maar uiteindelijk weegt de grote vreugde die mij vervult zwaarder dan het offer”, aldus Gambetti. Welke nieuwe taak de paus voor hem in gedachten heeft, is nog onbekend; wellicht een leidinggevende functie binnen de Romeinse Curie.
Kardinaal Gambetti wordt pas in het najaar van 2045 tachtig. Tot die tijd blijft hij behoren tot het college van kieskardinalen. Dat betekent dat hij de komende 25 jaar gerechtigd is deel te nemen aan eventuele conclaven.