Deze week is Petrus op een hele bijzondere locatie: de vrouwengevangenis in Nieuwersluis. ‘Liefde om door te geven’ is deze week het thema. Hoe wordt liefde doorgegeven in de gevangenis? 

De gevangenis was voorheen een militair gebouw genaamd de Koning Willem III kazerne. Al in 1922 werd de kazerne gebruikt als strafinrichting voor militairen met de bijnaam ‘De bajes van Defensie’. 1999 was het jaar waarin de voormalige kazerne veranderde in de Penitentiaire Inrichting Nieuwersluis. Nu zitten er in deze vrouwengevangenis bijna 220 vrouwen hun straf uit of wachten ze op een oordeel van de rechter.

petrus in het land
petrus in het land

In de gevangenis is ook een stiltecentrum, wat gebruikt wordt door acht levensbeschouwelijke stromingen. Gedetineerden kunnen hier komen om te praten of een dienst bij te wonen. Volgens justitiepredikant Jeannette is dit een fijne plek omdat mensen de ruimte krijgen. 'Ze mogen komen en als ze dat niet willen, komen ze niet. Wij zijn facultatief, als je wilt praten mag je praten, want er zijn geen verplichtingen.'

Zo heeft Lisa, een van de inzittenden, een bijzonder kunstwerk gemaakt. Het maken van dit kunstwerk is voor haar een manier geweest om gebeurtenissen uit haar leven onder ogen te komen. Zo wil ze door middel van gebroken knoopjes haar eenzaamheid en angst laten zien. Het was op sommige momenten erg confronterend, maar het heeft haar veel inzichten gegeven.

Petrus in het land
Petrus in het land

Dat kunstwerk staat nu op een van de kaarten van de paasgroetenactie. Deze actie wordt georganiseerd door de Protestantse Kerk in Nederland. Gemeenteleden schrijven een inspirerende of bemoedigende boodschap op een kaart. Deze worden met Pasen uitgedeeld aan gevangenen door heel Nederland. Coördinator Gerry zorgt, samen met anderen, dat de duizenden kaarten op de juiste plek terecht komen.

Zoals altijd wordt Petrus in het land afgesloten met een passend lied. Dit keer is dat het lied: Neem mij aan zoals ik ben. Gezongen door Carmen Stoetzer-Melissant.