Paus ontvangt Nadia Murad

Rome, 20 maart 2021 - Het pausbezoek aan Irak zal zijn helende uitwerking in het land niet missen. Dat zegt de jezidische mensenrechtenactivist en overlevende van de IS-genocide Nadia Murad in een recent interview met Vatican News. 

“Het bezoek van de paus heeft een licht laten schijnen op de mogelijkheden voor vrede en godsdienstvrijheid. Het symboliseerde dat alle Irakezen, ongeacht hun geloof, evenveel recht hebben op waardigheid en mensenrechten.

Nadia Murad Basee is een jezidische vrouw uit Irak. In 2014 werd ze ontvoerd door terreurbeweging Islamitische Staat en tot slavin gemaakt. Drie maanden later wist ze te ontsnappen. Na deze traumatische ervaring besloot ze haar leven te wijden aan de bevordering van de mensenrechten.

Paus Franciscus onthulde op 8 maart tijdens de vliegreis tussen Bagdad en Rome dat Murads autobiografie ‘The Last Girl’ een van de redenen was om Irak te bezoeken. Hij zei zwaar onder de indruk te zijn van haar beschrijving van de gruwelen van het IS-bewind, in het bijzonder het noodlot dat de jezidi’s had getroffen.

Sinds 16 september 2016 is Murad de eerste goodwillambassadeur van de Verenigde Naties voor de Waardigheid van de Slachtoffers van Mensenhandel. In 2018 kreeg zij samen met de Congolese gynaecoloog en predikant Denis Mukwege de Nobelvredesprijs voor hun inspanningen tegen het gebruik van seksueel geweld als een wapen in oorlogen en conflicten. 

“Het bezoek van paus Franciscus aan Irak was niet alleen op zich al historisch, maar kwam ook op een historisch moment voor het Iraakse volk, dat zich aan het herstellen is van genocide, religieuze vervolging en tientallen jaren van conflict”, zegt de 28-jarige Nobelprijswinnares in het interview.

“Zijne Heiligheid heeft ook een duidelijke boodschap overgebracht dat het herstel van het interreligieuze weefsel van de Iraakse samenleving moet beginnen met steun voor de heling van minderheidsgemeenschappen, zoals de jezidi’s, die het doelwit zijn geweest van geweld en marginalisatie.”

Murad ontmoette paus Franciscus in 2017 tijdens een algemene audiëntie en in 2018 tijdens een officiële privéaudiëntie, waarbij ze de pontifex een gesigneerd exemplaar van haar autobiografie schonk (zie foto).

Zij woont en werkt sinds 2017 in Duitsland.