Kopenhagen, 10 maart 2022 - De rooms-katholieke bisschoppen in de Noordse landen hebben gisteren een open brief gepubliceerd waarin zij hun bezorgdheid uiten over de koers van de Synodale Weg, het hervormingsproces van de Katholieke Kerk in Duitsland. 

De bisschoppen in Finland, Zweden, Denemarken, Noorwegen en IJsland waarschuwen voor “capitulatie voor de tijdgeest” en “verarming van de inhoud van ons geloof”. 

Terwijl ze de uitdagingen erkenden waar de Duitse kerk voor staat, zeggen de bisschoppen dat “oriëntatie, methode en inhoud van de Synodale Weg van de Kerk in Duitsland ons met zorg vervullen”.

De Synodale Weg is een meerjarig proces dat zich bezighoudt met hervormingen op vier gebieden: machtsuitoefening in de kerk, het priesterschap, de seksuele moraal en de rol van de vrouw. Aanleiding is het verlies aan maatschappelijke geloofwaardigheid van de kerk door het schandaal van seksueel misbruik.

Het Noordse episcopaat publiceert de brief nadat de deelnemers aan de Synodale Weg hadden gestemd voor ontwerpteksten waarin wordt opgeroepen tot afschaffing van het verplichte priestercelibaat in de Latijnse Kerk, de wijding van vrouwen tot priester, zegeningen van homoseksuele liefdesparen en een oproep om de katholieke leer over homoseksualiteit te wijzigen.

“In de legitieme zoektocht naar antwoorden op de vragen van onze tijd moeten we niettemin de grenzen respecteren die gesteld zijn door onderwerpen die staan voor onveranderlijke aspecten van de leer van de Kerk.”

“Het is altijd zo geweest dat ware hervormingen in de Kerk uitgingen van de katholieke leer, gebaseerd op de goddelijke openbaring en de authentieke traditie, om die te verdedigen, uit te leggen en op geloofwaardige wijze te vertalen naar het geleefde leven - niet uit capitulatie voor de Zeitgeist. Hoe wispelturig de tijdgeest is, stellen wij dagelijks vast”, aldus de Scandinavische bisschoppen.

De open brief, die gericht is aan de voorzitter van de Duitse Bisschoppenconferentie, bisschop Georg Bätzing van Limburg, is ondertekend door kerkleiders als kardinaal Anders Arborelius van Stockholm, bisschop Erik Varden van Trondheim, bisschop David Tencer van Reykjavik en de voorzitter van de Noordse Bisschoppenconferentie, bisschop Czesław Kozon van Kopenhagen.

De rooms-katholieken in de Noord-Europese landen vormen een kleine minderheid. Het christendom aldaar is grotendeels luthers episcopaals.