Parijs (AP), 7 maart 2023 - De wederopbouw van de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal in Parijs gaat snel genoeg om de heropening voor bezoekers en gelovigen eind 2024 mogelijk te maken, minder dan zes jaar nadat een brand het dak van de Notre-Dame had verwoest.
De iconische vieringtoren van de rooms-katholieke kathedraal, die tijdens de brand instortte, zal dit jaar geleidelijk weer boven het monument verschijnen als een krachtig signaal van de heropleving ervan. Dat zei generaal Jean-Louis Georgelin, de hoofdverantwoordelijke van het kolossale project.
“De terugkeer van de torenspits in de hemel van Parijs zal volgens mij het symbool zijn dat we de slag om de Notre-Dame aan het winnen zijn”, zei Georgelin tegen The Associated Press (AP).
De wederopbouw zelf begon vorig jaar, na meer dan twee jaar werk om het kerkgebouw voor ambachtslieden stabiel en veilig genoeg te maken om met de herbouw te beginnen.
De autoriteiten hebben de keuze gemaakt om het 12de-eeuwse monument, een meesterwerk van gotische architectuur, te herbouwen zoals het vroeger was. Dat betekent dat de 93 meter hoge vieringtoren, die in de 19de eeuw werd toegevoegd door architect Eugene Viollet-le-Duc, opnieuw moet worden opgebouwd.
Ondertussen wordt vandaag de tentoonstelling 'Notre-Dame de Paris: in het hart van de bouwplaats' geopend in een ondergrondse ruimte voor de kathedraal. Deze gratis toegankelijke tentoonstelling belicht de lopende werkzaamheden op de bouwplaats en de expertise en vaardigheden van de bouwvakkers. Er zijn ook enkele overblijfselen van de brand en kunstwerken van de kathedraal te zien.
Generaal Georgelin beweert dat de kathedraal in december 2024 zal heropenen, in overeenstemming met het doel dat president Emmanuel Macron vlak na de brand had gesteld. Het zal echter te laat zijn voor de Olympische Spelen van Parijs die in de zomer van volgend jaar zijn gepland.
“Het is mijn taak om klaar te zijn om deze kathedraal in 2024 te openen. En we zullen het doen”, zei de voormalige chef van de Franse defensiestaf. “We vechten daar elke dag voor en we zijn op de goede weg.” Dat “betekent dat de aartsbisschop van de hoofdstad weer in staat zal zijn om de katholieke liturgie in zijn kathedraal te vieren” en het monument zal ook “open zijn voor toeristen om te bezoeken”, zei Georgelin.
Minister van Cultuur Rima Abdul-Malak vertelde AP dat dit niet betekent dat alle renovatie dan klaar zal zijn. “Er zullen in 2025 nog renovatiewerkzaamheden plaatsvinden”, benadrukte ze.
Intussen zal de nieuwe tentoonstelling bezoekers, ook diegenen die voor de Olympische Spelen komen, “de ervaring van een bezoek aan de Notre-Dame op een geheel nieuwe manier laten beleven”, zei ze. Naast het gratis bezoek zal een virtual reality-show betalende bezoekers in staat stellen in de geschiedenis van de kathedraal te duiken. “Dat zal ook het toerisme in Parijs helpen”, voegde ze eraan toe.
Elke dag werken in de hoofdstad en in het hele land ongeveer duizend mensen aan de wederopbouw van de Notre-Dame, die staatsbezit is. “De grootste uitdaging is om elke dag precies te voldoen aan de planning die we hebben gemaakt”, benadrukte Georgelin. “We moeten veel verschillende werken realiseren: het staketsel, het schilderwerk, de stenen, het gewelf, het orgel, het glas-in-lood, enzovoort.”
Philippe Jost, directeur van het overheidsbureau dat toezicht houdt op de reconstructie, merkte op dat het resultaat “trouw zal zijn aan de oorspronkelijke architectuur”. Er wordt vastgehouden “aan de verdwenen vormen van de kathedraal” alsook “aan de materialen en bouwmethoden” uit de middeleeuwen. “We maken geen betonnen gewelven die op steen lijken, we maken stenen gewelven die we herbouwen zoals ze dat in de middeleeuwen deden”, zei Jost. Hij voegde eraan toe dat het dakgebinte ook van eikenhout zal zijn, zoals het oorspronkelijk was.