Parijs, 7 december 2024 – De deuren van de Onze-Lieve-Vrouw van Parijs zijn vanavond ceremonieel heropend, vijf en een half jaar nadat een brand grote schade aan de rooms-katholieke kathedraal had aangericht. Aartsbisschop Laurent Ulrich van Parijs bonkte na de Heilige Maagd te hebben aangeroepen driemaal met zijn staf op de deuren van de gerestaureerde Notre-Dame, waarna die openzwaaiden.
Mgr. Ulrich leidde na de ceremoniële opening van de deuren president Emmanuel Macron en diens echtgenote onder koorgezang naar binnen. Daar zaten al talrijke staatshoofden, regeringsleiders en andere prominenten klaar voor de heropeningsplechtigheid. Onder hen de Marokkaanse koning Mohammed VI, de Belgische koning Filip, de Duitse president Frank-Walter Steinmeier, de Italiaanse president Sergio Mattarella, de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, de Britse kroonprins William, de Amerikaanse president-elect Donald Trump en de miljardair Elon Musk.
Brandweer
In zijn toespraak benadrukte Macron dat de kathedraal grotere verwoesting bespaard was gebleven dankzij de moed van brandweerlieden die de “gevel beklommen, in het vuur doken en voorkwamen dat de zestien klokken vielen”. De restauratie, was volgens hem alleen mogelijk door de samenwerking van vele honderden mensen. “We moeten deze les in breekbaarheid, nederigheid en wilskracht koesteren en nooit vergeten dat ieder mens telt”, zei het Franse staatshoofd.
Onder de genodigden in de Notre-Dame waren brandweerlieden die hadden geholpen bij het blussen en ambachtslieden die aan de restauratie hebben meegewerkt. Zij kregen een minutenlange ovatie van de andere gasten.
Altaarwijding
Morgenochtend vindt vanaf 10.30 uur in de Parijse kathedraal de pontificale hoogmis van de Tweede Zondag van de Advent plaats, tijdens welke het nieuwe hoofdaltaar zal worden gewijd. Bijna 170 bisschoppen uit Frankrijk en de rest van de wereld zullen concelebreren, evenals een priester uit elk van de 106 parochies in het bisdom Parijs en een priester uit elk van de zeven katholieke kerken van de oosterse ritus.
Voorafgaand aan een altaarwijding worden de gelovigen en het altaar met wijwater besprenkeld. Na de geloofsbelijdenis wordt de Litanie van alle Heiligen gezongen en het wijdingsgebed uitgesproken. Vervolgens wordt het altaar met chrisma gezalfd en bewierookt. Tenslotte wordt het altaar bekleed met een dwaal en worden er kandelaars met kaarsen opgezet die worden aangestoken. Daarna volgt het eucharistisch gedeelte van de hoogmis.
In het nieuwe hoofdaltaar van de Notre-Dame, ontworpen door de Franse kunstenaar Guillaume Bardet, komen relieken van vier heiligen en één zalige wier geschiedenis verbonden is met de Kerk van Parijs: St. Marie Eugénie Milleret, St. Madeleine Sophie Barat, St. Catherine Labouré, St. Charles de Foucauld en de zalige Vladimir Ghika.
De hoogmis zal worden bijgewoond door president Macron, die echter in overeenstemming met het Franse laïcisme niet ter communie zal gaan.