Philippines President-elect Ferdinand 'Bongbong' Marcos (C-R) with his mother, Imelda Marcos (C), receives a document during his proclamation at the House of Congress in Quezon City, Metro Manila, Philippines, 25 May 2022. Ferdinand 'Bongbong' Marcos Junior, son of late President Ferdinand Marcos, was proclaimed president-elect ahead of his official swearing-in ceremony as the 17th Philippine head of state.

Manilla, 15 juni 2022 – De apostolisch nuntius in de Filipijnen heeft verheugd gereageerd op de belofte van president-elect Ferdinand ‘Bongbong’ Marcos Jr. om “nauw met de kerk samen te werken voor het algemeen welzijn”. De ontmoeting van Marcos met het corps diplomatique was “zeer productief en bemoedigend”, zei aartsbisschop Charles Brown woensdag tegenover persbureau UCANews.

Marcos zelf twitterde dinsdag ook dat hij een “bemoedigend gesprek had gehad met de ambassadeur van de Heilige Stoel, Charles Brown”. De aanstaande president van de overwegend katholieke Filippijnen vervolgde: “Als mensen met een sterk geloof hopen wij onze samenwerking voort te zetten en nauw met hen samen te werken in de komende zes jaar”.

Bongbong, zoon van de Filipijnse dictator Ferdinand Marcos en zijn vrouw Imelda, werd op 9 mei met een grote meerderheid verkozen tot de nieuwe president. Hij volgt Rodrigo Duterte op, die zich grondwettelijk niet voor een tweede termijn kandidaat kon stellen. Op 25 mei werd hij door het Congres uitgeroepen tot de zeventiende president van de eilandenrepubliek. Op 30 juni zal hij worden geïnaugureerd.

Tijdens de verkiezingscampagne hadden katholieke bisschoppen, priesters en religieuzen zich op ongekende schaal uitgesproken tegen de verkiezing van Marcos en ten gunste van zijn tegenstandster, Leni Robredo. Net als vele anderen waarschuwden de kerkelijke vertegenwoordigers voor een herhaling van de dictatuur van Bongbongs vader (1972-1985).

Bongbong had tijdens zijn verkiezingscampagne het regime van zijn vader geprezen als het “gouden tijdperk van de Filipijnen” en weigerde – net als zijn nog levende moeder Imelda – afstand te nemen van de massale mensenrechtenschendingen en de corruptie van zijn vader. Het bewind van Marcos Sr. werd in 1986 omvergeworpen door een volksopstand onder leiding van de toenmalige aartsbisschop van Manilla, kardinaal Jaime Sin.

Na de verkiezingen had de voorzitter van Caritas Philippines, bisschop Colin Bagaforo, zich bereid verklaard met Marcos “op basis van zijn eigen principes samen te werken. “Wij van Caritas zijn bereid om met de nieuwe regering samen te werken aan een programma dat de rechten en de waardigheid van de mensen behandelt en de waarheid en eerlijk bestuur bevordert”, zei de bisschop tegenover Radio Veritas.

De nieuwe vicepresident wordt Sara Duterte, dochter van zittend president Rodrigo Duterte. De katholieke kerk in de Filipijnen stelde de afgelopen jaren zich op tegen het Duterte-bewind, dat een ‘oorlog tegen drugs’ voerde. Die kostte aan duizenden mensen het leven. Ook verdwenen er critici van het bewind, die door regeringsfunctionarissen werden bestempeld als terroristen, communisten en rebellen.