Bari (KAP), 22 december 2022 - Katholieke en orthodoxe christenen hebben gisteravond in de Zuid-Italiaanse havenstad Bari gezamenlijk gebeden voor vrede tussen Rusland en Oekraïne. Bij het graf van de heilige Nicolaas van Myra, een van de populairste heiligen in Rusland en Oekraïne, kwamen geestelijken en geestelijken van westerse en oosterse kerken bijeen op uitnodiging van de voorzitter van de Italiaanse Bisschoppenconferentie (CEI), kardinaal Matteo Zuppi.
Duizenden orthodoxe gelovigen maken elk jaar de bedevaart naar het graf van Sint-Nicolaas in Bari, onder wie veel Russen vóór de oorlog met Oekraïne. In 2017 had paus Franciscus verschillende relieken van de immens populaire heilige aan Rusland uitgeleend als teken van oecumenisch welwillendheid. Destijds maakten bijna twee miljoen Russen een pelgrimstocht naar de Kathedraal van de Verlosser in Moskou om de relikwieën te vereren. Onder hen was president Vladimir Poetin, die de paus bedankte voor het bijzondere gebaar.
Volgens bisschop Giuseppe Satriano van het bisdom Bari-Bitonto, was de oecumenische gebedswake van gisteravond ook bedoeld als symbolische ondersteuning van de vredesinspanningen van paus Franciscus in de al tien maanden durende oorlog. In de voorbeden baden de aanwezigen voor de volkeren van Oekraïne en Rusland, opdat “door de voorspraak van de heilige Nicolaas het leven en de hoop opnieuw mogen opbloeien, overal waar oorlog, geweld en terreur heersen.” Vervolgens baden zij dat de gelovigen van alle christelijke denominaties door Gods Woord bewogen zouden worden tot vrede en dialoog.
Kardinaal Zuppi, aartsbisschop van Bologna, benadrukte in zijn homilie dat oorlog tussen christenen “onze enige gemeenschappelijke Heer schaadt”. Hij vervolgde: “Sint-Nicolaas wil geen geweld en beveelt ons vrede te sluiten.” Vrede is “geen droom, maar de enige manier om te leven”, aldus de CEI-voorzitter, die verbonden is met de Gemeenschap van Sant’Egidio.
Tijdens de vigilie werd een woord van groet en dank gelezen van de orthodoxe Kievse metropoliet Onufri, die door het patriarchaat van Moskou wordt erkend. Hij betreurde het dat hij de uitnodiging voor Bari niet had kunnen aannemen vanwege de oorlog en de huidige moeilijkheden in de betrekkingen tussen staat en kerk in zijn land. In zijn groet riep Onufri op om te bidden voor vrede in Oekraïne.