Kiev, 20 april 2021 - De Grieks-orthodoxe grootaartsbisschop Svjatoslav Sjevtsjoek van Kiev waarschuwt voor een Russische invasie van Oekraïne.
Oekraïners beleven een moment van “grootste angst” vertelde het hoofd van de Oekraïense Grieks-Katholieke Kerk tegen de website Exaudi. Een invasie “zou een echte ramp zijn, niet alleen voor Oekraïne, maar voor de hele regio”, benadrukt Sjevtsjoek, die de internationale gemeenschap opriep zich meer in te spannen om een oorlog te voorkomen.
Paus Franciscus deed zondag bij het Regina Cæli een dringende oproep tot deëscalatie naar aanleiding van het toenemende geweld en de troepenconcentratie aan de Russische grens met Oost-Oekraïne. In de kern was de oproep van de paus “een oproep tot vrede, een nee tegen oorlog”, zegt kerkleider Sjevtsjoek. “En dat is precies het gebed en verlangen van het Oekraïense volk op dit moment.”
Ongeacht hun religieuze en etnische gezindheid of nationale identiteit willen de Oekraïners niet dat het conflict ontaardt in een ernstiger militaire confrontatie, meent Sjevtsjoek. In oecumenisch verband hebben de Oekraïense kerken een dringende vredesoproep gedaan. “Verenigd en met één stem zeggen we: alsjeblieft, leg je wapens neer!”, aldus de grootaartsbisschop. Oorlog kan volgens hem nooit een legitiem instrument zijn om een politieke, geopolitieke, nationale of economische agenda op te leggen. “Wij zijn ervan overtuigd dat er geen militaire oplossing is voor de kwestie van Oost-Oekraïne. Er is alleen een diplomatieke oplossing.”
De regering van Oekraïne verwacht dat het aantal Russische militairen bij de grens met het land steeds groter wordt. Komende week zullen het er in totaal 120.000 zijn, aldus minister van Buitenlandse Zaken, Dmytro Koeleba. Hij roept westerse landen op tot nieuwe economische sancties tegen Rusland.
Koeleba zei vandaag tijdens een persconferentie dat steeds meer Russische troepen arriveren bij de grens. Hij denkt dat nieuwe sancties kunnen helpen bij de deëscalatie van het conflict. Bij de grens staan volgens de Europese Unie al ruim 100.000 militairen. Volgens het Kremlin vormen zij geen bedreiging, maar meerdere landen vrezen dat de spanningen in Oost-Oekraïne verder zullen toenemen.
Sinds 2014, het jaar waarin de Russen het tot Oekraïne behorende schiereiland de Krim annexeerde, vechten pro-Russische separatisten in de oostelijke regio's Donetsk en Loegansk tegen het Oekraïense leger. Beide partijen gingen in juli vorig jaar akkoord met een staakt-het-vuren, maar dat wordt recentelijk niet meer nageleefd.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski wil dat de wapenstilstand weer wordt hersteld. Zijn buitenlandminister herhaalde vandaag dat Oekraïne niet uit is op escalatie of oorlog, maar streeft naar een diplomatieke oplossing. Dit jaar werden bij de gevechten in Oost-Oekraïne zeker dertig Oekraïense soldaten gedood. Dat waren er vorig jaar in totaal vijftig. Door het jarenlange conflict zijn volgens de Verenigde Naties naar schatting meer dan 13.000 doden gevallen.