11-06-2020
De Ondernemingskamer, onderdeel van het Gerechtshof Amsterdam, heeft vanochtend de zaak over het geschil tussen het bestuur van de Stichting Katholieke Universiteit (SKU) en de Nederlandse Bisschoppenconferentie in behandeling genomen.

Het SKU-bestuur, onder voorzitterschap van Loek Hermans, wil dat de Ondernemingskamer onmiddellijk voorzieningen treft die bepalen dat het bestuur, in afwijking van de statuten, bevoegd is om een herstructurering door te voeren en bestuurders te benoemen zonder instemming van de Bisschoppenconferentie. 

Het SKU-bestuur houdt toezicht op de Radboud Universiteit en het Radboudumc over het te voeren beleid. De leden van het stichtingsbestuur worden benoemd door de Nederlandse Bisschoppenconferentie. Maar omdat enkele voorgedragen nieuwe bestuursleden volgens het episcopaat niet katholiek genoeg zouden zijn, is er een impasse ontstaan.

Tijdens de zitting zei Hermans dat de eisen die de Bisschoppenconferentie stelt aan kandidaten “teveel in de persoonlijke sfeer liggen”, terwijl het volgens het SKU-bestuur moet gaan over hoe iemand zijn of haar werk uitvoert. Van de andere kant werd een door de Bisschoppenconferentie voorgedragen kandidaat door het bestuur afgewezen, zogenaamd omdat die te oud zou zijn. 

Ter zitting waren vanochtend geen bisschoppen aanwezig. Namens hen was daar Hans Zuijdwijk, econoom en secretaris-generaal van het Aartsbisdom Utrecht. 

De Radboud Universiteit, voorheen Katholieke Universiteit Nijmegen, werd in 1923 opgericht. Nog steeds is het een instituut met een rooms-katholieke signatuur.

Volgens de Bisschoppenconferentie is de katholieke identiteit in het geding als het SKU-bestuur de professionaliteit vooropstelt ten koste van de confessionaliteit. Deze twee principes zijn volgens de bisschoppen echter niet met elkaar in conflict. “Maar wij hebben wel criteria, en dat ene criterium [de katholieke identiteit] weegt voor ons zwaarder”, luidde het.

De Bisschoppenconferentie zou het predikaat ‘katholiek’ kunnen intrekken. Hermans zei vandaag ter zitting dat als dit zou gebeuren, dat “dan maar moet”. “Desnoods worden we een bijzondere universiteit of een rijksuniversiteit.”

Het steekt de SKU-voorzitter dat de bisschoppen zoveel macht hebben over een instituut waar voor vele miljoenen publiek geld in wordt gestoken.

Oud-politicus Hermans (VVD) zei verder tegen de rechter dat kundige kandidaten voor belangrijke functies volgens de recruiter van de SKU afhaken “omdat ze weten dat ze langs de bisschoppen moeten”. 

Tijdens de zitting bleek dat Bisschoppenconferentie een stokje had gestoken voor de benoeming van Geert ten Dam (thans voorzitter Universiteit van Amsterdam). omdat die niet voor de kerk getrouwd was. Hetzelfde gebeurde met de kandidatuur van Dymph van den Boom, oud-rector van de UvA. Zij mocht geen lid worden van het SKU-bestuur, dat haar op zijn beurt inhuurde als extern adviseur.

Wanneer de Ondernemingskamer uitspraak doet, is niet bekend. Dat kan over zes weken zijn of eerder. 

lees meer over deze kwestie bij Vox Magazine >>