Vaticaanstad, 13 april 2022 – De Ethiopisch paleoantropoloog Zeresenay Alemseged is vandaag door de paus benoemd tot lid van de Pontificale Academie van Wetenschappen. Professor Alemseged is lid van het Departement van Organische Biologie en Anatomie van de University of Chicago, VS.
Hij is vooral bekend door zijn ontdekking, op 10 december 2000, van Selam. Deze naam werd gegeven aan de bijna complete gefossiliseerde overblijfselen van een 3,3 miljoen jaar oud kind van de mensachtigensoort Australopithecus afarensis.
Selam is het ‘oudste kind ter wereld’ en is het meest complete skelet van een menselijke voorouder dat tot op heden is ontdekt. Selam vertegenwoordigt een mijlpaal in het begrip van de menselijke en premenselijke evolutie en draagt aanzienlijk bij tot het begrip van de biologie en de kindertijd van vroege soorten in de menselijke afstamming.
Alemseged ontdekte Selam in Dikika (Ethiopië) als deelnemer aan het multinationale Dikika Research Project (DRP). Het DRP heeft tot dusver vele belangrijke paleoantropologische ontdekkingen gedaan en keert elk jaar terug naar het veld om verder belangrijk onderzoek te verrichten. Alemsegeds specifieke onderzoek concentreert zich op de ontdekking en interpretatie van fossiele resten van mensachtigen en hun omgeving.
Zeresenay Alemseged werd in 1969 geboren in het toenmalige Keizerrijk Ethiopië. Hij begon zijn professionele loopbaan als geoloog. Nadat hij in 1990 een BSc in geologie behaalde aan de Universiteit van Addis Abeba, begon hij te werken in het Paleoantropologisch Laboratorium van het Nationaal Museum van Ethiopië. Daarna vertrok bij naar Frankrijk. In 1998 promoveerde hij aan de Universiteit van Montpellier II tot doctor in de paleoantropologie. Vervolgens keerde hij naar Ethiopië terug. In 2004 werd hij aangesteld tot senior onderzoeker bij de afdeling Menselijke Evolutie van het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie in Leipzig, Duitsland. Daar bleef hij tot 2008, waarna hij vertrok naar de VS.