Rome, 23 april 2022 - Paus Franciscus zegt in een gisteren gepubliceerd interview met een Argentijnse krant dat een ontmoeting met de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill niet meer zal plaatsvinden zoals gepland.
De topontmoeting, die de tweede ontmoeting van de paus en patriarch zou hebben moeten worden, zou naar verwachting in juni in Jeruzalem plaatsvinden, tijdens de reis van de paus naar Libanon op 12 juni.
“Ik betreur het dat het Vaticaan een tweede ontmoeting met patriarch Kirill heeft moeten annuleren”, zei paus Franciscus tegenover de krant La Nacion.
De paus geeft in het interview aan dat zijn relatie met Kirill “zeer goed” is, maar “onze diplomatieke dienst heeft begrepen dat een ontmoeting van ons tweeën op dit moment veel verwarring zou kunnen veroorzaken”.
De allereerste ontmoeting tussen een paus van Rome en een patriarch van Moskou vond plaats op de luchthaven van Havana (Cuba) op 12 februari 2016.
De Russisch-Orthodoxe Kerk is een autocefale oosters-orthodoxe kerk met naar schatting 150 miljoen leden, goed voor meer dan de helft van de orthodoxe christenen in de wereld.
Paus Franciscus heeft sinds zijn verkiezing in 2013 geprobeerd de katholiek-orthodoxe banden aan te halen.
In het interview met La Nacion gaat Franciscus ook in op de vraag over waarom hij Poetin of Rusland niet bij name heeft genoemd in zijn opmerkingen over de oorlog in Oekraïne. Het leverde hem kritiek op omdat hij in zijn antioorlogsretoriek Rusland niet aanmerkte als de agressor. “Een paus noemt nooit een staatshoofd, veel minder een land, dat superieur is aan zijn staatshoofd”, aldus Franciscus.
Over de inspanningen van het Vaticaan om in te grijpen in de oorlog, zegt hij: “Het Vaticaan rust nooit. Ik kan u de details niet vertellen omdat het dan geen diplomatieke inspanningen meer zouden zijn. Maar de pogingen zullen nooit ophouden.”
Franciscus uitte ook twijfels over het nut van een pausbezoek aan Kiev, nadat hij eerder deze maand tijdens een reis naar Malta de bereidheid had uitgesproken om de Oekraïense hoofdstad te bezoeken.
“Wat voor nut zou het voor de paus hebben om naar Kiev te gaan als de oorlog de volgende dag gewoon doorgaat?”