Port-au-Prince (KNA/AFP), 3 februari 2021 - De Bisschoppenconferentie van Haïti (CEH) heeft zich gisteren aangesloten bij het maatschappelijk protest tegen president Jovenel Moïse en eist zijn aftreden. Hem wordt verweten dat Haïti in de greep is geraakt van geweld, onveiligheid en een toenemende aantal ontvoeringen.

“Niemand staat boven de wet”, schrijft het Haïtiaanse episcopaat in een brief. De kerkleiders roepen het huidige staatshoofd op de grondwet te respecteren en zijn ambt neer te leggen. Volgens de CEH staat Haïti “op de rand van een explosie” als gevolg van de onveiligheid.

Nadat de transportvakbond, gesteund door tal van maatschappelijke organisaties, eergisteren had opgeroepen tot een tweedaagse algemene staking, werden grote delen van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince platgelegd. Scholen, kantoren en vele winkels en kantoren bleven gesloten, en de straten waren leeg. Ook in een aantal provinciesteden werd gestaakt, meldt Haïti Press Network. Afgelopen maand waren er in Port-au-Prince al meerdere felle betogingen tegen de president.

De algemene staking is in eerste instantie gericht tegen het onvermogen van de regering om het geweld, de onveiligheid en het toenemende aantal ontvoeringen aan te pakken. Vorige week had Moïse toegegeven dat criminaliteit inderdaad een groot probleem voor het land is. De ontvoeringen zijn politiek van aard en zijn bedoeld om het land te destabiliseren, zei hij.

De president trad op 7 februari 2017 voor vijf jaar aan. Hij wil zijn termijn afmaken. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) steunt hem daarbij.

Op 12 januari 2010 werd Haïti hard getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,0. Bij de ramp kwamen naar schatting 200.000 mensen om. Ruim 300.000 mensen raakten gewond. Meer dan anderhalf miljoen Haïtianen werden dakloos. Sindsdien heerst er bittere armoede in het Caraïbische land. De wederopbouw verloopt extreem traag.

Ongeveer 80 procent van de 11 miljoen inwoners van Haïti is rooms-katholiek. De Katholieke Kerk bestaat er uit tien bisdommen, verdeeld over twee kerkprovincies, die van Port-au-Prince en Cap-Haïtien. In 2014 kreeg het land voor het eerst een kardinaal. Paus Franciscus benoemde echter niet een van de metropoliet-aartsbisschoppen, maar bisschop Chibli Langois van Les Cayes, een suffragaan bisdom van Port-au-Prince.