Frauenkirchen basiliek

Frauenkirchen, 2 augustus 2022 - Bij de Basiliek van Maria Geboorte in de gemeente Frauenkirchen in de Oostenrijkse deelstaat Burgenland bevindt zich het eerste ‘miswijntankstation’ van Oostenrijk. Dat meldt Kathpress. 

Voor één euro serveert een gele automaat een zestiende van een fles miswijn, die op 6 graden gekoeld is. De machine is uitgerust met een touchscreen, een bankkaartlezer en twee kleine koelruimten met kranen. Betaling en leeftijdscontrole geschieden met de pinpas van de pelgrims. Het idee kwam van de pastoor van Frauenkirchen, pater Thomas Lackner O.F.M. Volgens informatie van het productiebedrijf is de Messwein-Tankstelle de eerste in zijn soort ter wereld.

Alle vier de selecteerbare wijnen in de automaat zijn afkomstig van wijnbouwers uit de regio. Zij voldoen aan de criteria voor miswijn: natuurzuiver zonder toevoegingen en goedkeuring door het bisdom voor kerkelijk gebruik. De verkrijgbare miswijn is uiteraard niet geconsacreerd, legt pater Lackner uit, dus het betreft niet het Bloed van Christus.

Enerzijds is de miswijnautomaat bedoeld om geld te verdienen voor de basiliek. Aan de andere kant wil de parochie meer mensen naar de kerk ‘lokken’. “Dit kan de eerste stap zijn om de drempel naar het geloof te overwinnen”, aldus de pastoor.

De barokke basiliek in Frauenkirchen is niet alleen een geliefd bedevaartsoord, maar ook een stopplaats voor wielertoeristen; in de zomer kunnen dat er wel honderden per dag zijn.

De huidige Maria-Geboortekerk, gewijd in 1702, werd in 1990 door paus Johannes Paulus II verheven tot basilica minor. De voorganger van het kerkgebouw werd gesloopt nadat het was verwoest bij het Beleg van Wenen in 1683 door de Ottomanen.