Wenen (DPA/KAP) 23 oktober 2021 - De Oostenrijkse regering heeft vandaag een wetsvoorstel ingediend dat het mogelijk moet maken om ongeneeslijk of langdurig ernstig zieken te helpen met suicide. Vanaf volgend jaar zouden zij zelf in de apotheek een dodelijk middel kunnen kopen of iemand machtigen om dat voor hen te doen.
De personen met een doodswens hebben volgen het wetsvoorstel een zogeheten stervensbeschikking nodig, die ze kunnen krijgen na consultatie van twee artsen. Als die akkoord zijn, wordt na een termijn van twaalf weken de beschikking gegeven. Op vertoon hiervan kunnen ze in de apotheek het dodelijke middel krijgen. Als ze niet zelf naar de apotheek kunnen, kunnen ze in de beschikking iemand aanwijzen die voor hen gaat. Ze moeten het middel echter wel zelfstandig kunnen innemen. Minderjarigen kunnen geen stervensbeschikking krijgen.
De regering stond onder grote druk om een regeling te treffen, omdat de hoogste rechters in 2020 hebben bepaald dat het verbod op hulp bij zelfdoding eind dit jaar vervalt. Artsen en religieuze organisaties hadden er daarom bij de regering op aangedrongen regels op te stellen. De regering stelt ook geld beschikbaar om de palliatieve en hospicezorg uit te bouwen.
De ‘Wet op het recht om te sterven’ is in kerkelijke kringen ambivalent ontvangen. Er is onverdeelde lof voor de geplande uitbreiding van palliatieve zorg. Bisschop Hermann Glettler van Innsbruck, die in de Österreichische Bischofskonferenz verantwoordelijk is voor vraagstukken op het gebied van de bescherming van het menselijk leven, en na hem Caritas, het Instituut voor Huwelijk en Gezin (IEF), het Instituut voor Medische Antropologie en Bio-ethiek (IMABE) en de Oostenrijkse koepel van katholieke academici (ÖCV), hebben zich in deze zin uitgesproken. Tegelijkertijd blijkt uit de eerste reacties ook het blijvende onbehagen over de nu geopende mogelijkheid van een strafvrije hulp bij zelfdoding en de bezorgdheid over de gevolgen daarvan.
“Ondanks de wettelijke vrijstelling van bestraffing van hulp bij zelfdoding moet het voorkomen van zelfdoding ook in de toekomst de topprioriteit blijven voor een humane samenleving”, zei bisschop Glettler in een interview met Kathpress.
“Met de landelijke uitbreiding van palliatieve geneeskunde en hospicezorg zal een cultuur van menselijke begeleiding en ja tegen het leven, die vooral aan het einde van het leven nodig is, worden bevorderd”, voegde hij toe.
De katholieke kerk zal, in samenwerking met vele instellingen en in harmonie met andere religieuze gemeenschappen, blijven pleiten voor elke vorm van noodzakelijke “hulp bij het leven”, maar “zal zich houden aan het duidelijke nee tegen elke vorm van hulp bij zelfdoding - ondanks de wettelijke vrijstelling van straf”, aldus mgr. Glettler.