Rome, 18 januari 2025 – Terwijl het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas ophanden lijkt te zijn, wordt de joodse kritiek op paus Franciscus steeds luider. Hem wordt verweten dat hij sympathiseert met de Palestijnen en het leed van de inwoners van Israël zou veronachtzamen. 

Riccardo Di Segni, de opperrabbijn van Rome, gaat zelfs zo ver dat hij paus Franciscus verantwoordelijk acht voor het op spel zetten van de joods-christelijke dialoog. “Het lijkt er nu op dat de kerk opnieuw toegeeft aan de verleiding om de banden met het jodendom door te snijden”, zei rabbijn Di Segni tijdens een bijeenkomst van 16 januari op de Pontificale Lateraanse Universiteit in Rome, meldt National Catholic Reporter. Hij beschuldigt Franciscus van het aanwakkeren van anti-Israëlische en anti-Joodse gevoelens door zich te concentreren op het lijden van de Palestijnen in Gaza en niet te erkennen dat er meerdere bedreigingen zijn voor het bestaan van Israël. De geestelijke leider van de Romeinse Joden merkte Franciscus’ benadrukking van het Palestijnse leed aan als “selectieve verontwaardiging”. 

Di Segni deed zijn uitspraken tijdens een jaarlijkse bijeenkomst ter bevordering van de katholiek-joodse dialoog in het bisdom Rome. Hij citeerde daar een schrijver die zei: ‘Een paus kan de wereld niet verdelen in kinderen en stiefkinderen en moet daarom het lijden van allen aan de kaak stellen.’ “Daar ben ik het helemaal mee eens. Maar dat is precies wat de paus niet doet”, aldus de rabbijn.  

Monseigneur Marco Gnavi, directeur van het bureau voor oecumenische en interreligieuze dialoog van het bisdom Rome en gastheer van de bijeenkomst, weersprak Di Segni: “Ik geloof niet dat het waar is dat de paus zwijgt over sommige van de verschrikkingen van onze tijd.” Gnavi wees erop dat Franciscus wel degelijk zijn afschuw had laten blijken over de barbaarsheid van de Hamas-aanval op Israël en hun voortdurende gijzeling, evenals de meer wijdverspreide bedreigingen tegen Israël.

“Je kunt ons niet vragen om niet met jou en anderen mee te lijden”, zei mgr. Gnavi. Bovendien, zei hij, betekent het bekritiseren van Israëls militaire acties in Gaza niet dat Israëls bestaansrecht of verdedigingsrecht in twijfel wordt getrokken, hoewel hij zei dat katholieken ervoor moeten waken een grens te overschrijden die zou kunnen leiden tot anti-Israëlische of anti-Joodse propaganda.

De priester benadrukte dat de enige “vijand haat is” en zei dat katholieken en joden hun dialoog en hun inspanningen om meer over elkaar te weten te komen moeten voortzetten en die kennis moeten delen met jongere generaties katholieken en joden.

In zijn toespraak van 9 januari voor diplomaten die geaccrediteerd zijn bij de Heilige Stoel, had Franciscus zijn oproep voor een staakt-het-vuren, die 19 januari van kracht kan worden, herhaald en riep hij opnieuw op tot de vrijlating van de gijzelaars. Hij sprak over Gaza als een oord “waar een zeer ernstige en beschamende humanitaire situatie heerst”. En: “Mijn biddende hoop is dat Israëli's en Palestijnen de bruggen van dialoog en wederzijds vertrouwen opnieuw kunnen bouwen, te beginnen met de allerkleinsten, zodat toekomstige generaties zij aan zij kunnen leven in de twee staten, in vrede en veiligheid”. 

In zijn boek Hoop zegt Franciscus het wenselijk te vinden dat er door onafhankelijk partijen wordt onderzocht of Israël in Gaza genocide heeft begaan