Bogotá (ACI Prensa), 16 november 2024 – De dictatuur van Nicaragua, onder leiding van president Daniel Ortega, heeft bisschop Carlos Enrique Herrera Gutiérrez O.F.M. van Jinotega, voorzitter van de Nicaraguaanse Bisschoppenconferentie (CEN), op 13 november het land uitgezet. 

Mgr. Herrera uitte onlangs kritiek op een pro-Ortega-burgemeester die een mis verstoorde door harde muziek af te laten spelen bij een kathedraal.

Volgens de Nicaraguaanse krant Mosaico CSI is de bisschop van Jinotega verbannen naar Guatemala, waar hij verblijft in een huis van de franciscaner orde waartoe hij behoort.

De Latijns-Amerikaanse Bisschoppenraad (CELAM) heeft in een brief aan kardinaal Leopoldo Brenes Solórzano, aartsbisschop van Managua en vicevoorzitter van de CEN, zijn solidariteit met Herrera betuigd. De hoop wordt uitgesproken “dat deze situatie spoedig zal worden opgelost en dat hij kan terugkeren naar zijn vaderland”.

De bisschop van Jinotega werd op 13 november ontvoerd door de politie nadat hij had deelgenomen aan een bijeenkomst in Managua met de andere Nicaraguaanse bisschoppen.

Burgemeester van Jinotega

Herrera had bij aanvang van de zondagsmis op 10 november in de kathedraal van Jinotega burgemeester Leonidas Centeno van Jinotega strenge verwijten gemaakt vanwege harde mechanische muziek. “Voordat we aan deze eucharistieviering beginnen, vragen we de Heer om vergeving voor onze fouten en ook voor degenen die de eredienst niet respecteren. Dit is heiligschennis, wat de burgemeester en alle gemeentelijke autoriteiten doen, en ik ga ze dat vertellen omdat ze de tijd van de mis kennen”, aldus de bisschop.

De mis werd live uitgezonden op de Facebookpagina van het bisdom, maar deze werd verwijderd kort voordat de CEN-voorzitter het land werd uitgezet.

“Bisschop Herrera is van oudsher een van de bisschoppen die zich het meest inzet voor rechtvaardigheid en christelijke solidariteit met hen die geen stem hebben, een waar voorbeeld van standvastigheid en integriteit,” zei Félix Maradiaga, voormalig presidentskandidaat en voorzitter van de Freedom for Nicaragua Foundation, op 13 november op X.

Maradiaga, die in februari 2023 door het regime werd uitgezet nadat hij 611 dagen als politiek gevangene had gediend, zei dat de uitzetting van Herrera en het afsluiten van de sociale media van het bisdom van Jinotega door de regering als represaille “een nieuwe aanval vormen op de vrijheid van godsdienst en de menselijke waardigheid in Nicaragua en internationale aandacht en veroordeling vereisen”.

Arturo McFields, voormalig ambassadeur van Nicaragua bij de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), zei in een bericht op X van 14 november dat Herrera’s zogenaamde misdaad niets anders was dan het eisen van respect voor de eredienst en het staken van een heiligschennende handeling. “Godsdienstvrijheid is een mensenrecht. Tientallen religieuzen in ballingschap sturen is een misdaad tegen de menselijkheid”, aldus McFields.

Vier bisschoppen verbannen

Mgr. Herrera is de derde Nicaraguaanse bisschop die dit jaar door de dictatuur van Ortega is uitgewezen. In januari werden bisschop Rolando Álvarez Lagos van Matagalpa en apostolisch administrator van Estelí, en bisschop Isidoro Mora van het bisdom Siuna samen met andere priesters verbannen naar Rome. Voordat hij werd uitgezet, had Álvarez 11 maanden van een straf van 26 jaar voor verraad uitgezeten.

In 2019 werd Silvio Báez, hulpbisschop van Managua en criticus van de dictatuur van Ortega, gedwongen om in ballingschap te gaan vanwege de geloofwaardige doodsbedreigingen die hij ontving.

Met de uitwijzing van Herrera zijn er nog maar vijf van de negen bisschoppen in het land: kardinaal Leopoldo Brenes, aartsbisschop van Managua; Jorge Solórzano van Granada; Francisco José Tigerino van Bluefields; Sócrates René Sándigo van León en Marcial Humberto Guzmán van Juigalpa.

Verbod op ziekenzalving

Volgens Mosaico CSI zijn er tot nu toe 44 priesters door het regime van Daniel Ortega en zijn vrouw, vicepresident Rosario Murillo, uit Nicaragua verbannen. Recentelijk verbood het Ortega-bewind katholieke priesters om in ziekenhuizen het sacrament van de ziekenzalving toe te dienen.